Politik

Azmin harap pemimpin Umno teliti semula keputusan

Pemimpinan Umno diharap terus bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) dan meneliti semula keputusan parti berkenaan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada PRU akan datang.

Ketua Penerangan PN, Mohamed Azmin Ali berkata PN sedia bekerjasama dengan semua pihak bagi memastikan kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin stabil dan kukuh bagi meneruskan usahanya membantu rakyat dikala pandemik Covid-19.

“Kita berharap pimpinan tertentu dalam Umno dapat ambil sikap untuk teliti semula keputusan itu. PN ini dibentuk dengan cita-cita yang cukup murni, perpaduan itu amat penting, pemeliharaan terhadap perlembagaan dan undang-undang itu perlu dijunjung, kita mahu kestabilan dalam negara ini dipelihara.

“Kita tidak mahu mana-mana pihak melakukan tindakan tidak bertanggungjawab, yang akan menyebabkan ketidakstabilan terhadap kerajaan kerana ia akan menyebabkan rakyat menjadi mangsa dan kita tidak mahu rakyat menjadi mangsa,” katanya kepada pemberita selepas melawat Balai Polis Hulu Klang di Kuala Lumpur hari ini.

Azmin berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Umno yang memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada PRU akan datang.


Bagaimanapun Umno kekal memberikan sokongan terhadap PN sehingga parlimen dibubarkan.

Terdahulu Azmin yang merupakan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu menunaikan sembahyang Jumaat di Masjid Al-Hidayah di Taman Melawati di sana.

Sementara itu ketika diminta mengulas mengenai mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu yang diadakan semalam, Mohamed Azmin berkata, Bersatu mengambil ketetapan untuk meneruskan usaha-usaha memupuk perpaduan yang lebih utuh dan keharmonian dalam PN.

“Kita akan pastikan anggota parti PN berpegang kepada prinsip yang jelas bahawa pembentukan kerajaan PN ini adalah berdasarkan prinsip-prinsip untuk menjamin kestabilan, urus tadbir negara yang bersih.

“Selain itu ialah PN bertanggungjawab dan menjamin kebebasan badan kehakiman dalam negara serta menjunjung keluhuran perlembangaan dan undang-undang untuk melakukan kebaikan dan keadilan kepada rakyat Malaysia secara keseluruhan,” katanya.

Azmin yang juga ahli Parlimen Gombak berkata dalam situasi semasa, rakyat memerlukan sebuah kerajaan yang stabil dan kuat bagi memastikan sistem penyampaian dapat dijalankan secara berkesan dalam usaha kerajaan untuk memulihkan dan mencergaskan kembali ekonomi negara yang terjejas.

-Bernama

(Visited 231 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button