Ekonomi

Axiata peruntukkan belanjawan pacu pertumbuhan di Bangladesh, Indonesia

KUALA LUMPUR: Axiata Group Bhd memperuntukkan RM7.1 bilion perbelanjaan modal (capex) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (FY22) ketika kumpulan telekomunikasi itu mempercepatkan pengembangannya di Bangladesh dan Indonesia.

Presiden dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Datuk Izzaddin Idris berkata sebahagian besar peruntukan itu adalah untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan rangkaian mudah alih Axiata.

Terdapat peluang pertumbuhan dalam pasaran seperti Bangladesh dan Indonesia disebabkan oleh kadar penembusan pengguna mudah alih yang rendah, katanya.

“Perbelanjaan modal kami dibiayai dengan ketara daripada operasi dan aliran tunai bebas kami. Melihat pada tahap aliran tunai semasa, tidak ada keperluan untuk meningkatkan hutang untuk membiayai belanjawan kami,” katanya pada sidang media maya selepas mengumumkan prestasi FY21 kumpulan Axiata semalam.

Axiata mengatasi panduan penunjuk prestasi utama tajuknya bagi pertumbuhan pendapatan satu digit yang rendah bagi tahun berakhir 31 Disember 2021.


Kumpulan itu menyaksikan keuntungan bersihnya melonjak 124.3 peratus tahun ke tahun (YoY) kepada RM818.90 juta daripada RM365.15 juta pada TK20, manakala hasil meningkat 7.02 peratus kepada RM25.90 bilion daripada RM24.20 bilion.

Ia sebelum ini menyasarkan pendapatan sebelum susut nilai dan pelunasan (Ebitda) dan pertumbuhan hasil masing-masing sebanyak 8.5 peratus dan 8.3 peratus.

Izzaddin menjangkakan Axiata akan mencapai pertumbuhan pendapatan satu digit pertengahan dan pertumbuhan Ebitda digit tunggal yang tinggi pada 2022 memandangkan keadaan luaran yang sukar.

Ketua pegawai kewangan kumpulan Vivek Sood berkata Axiata akan terus mempercepatkan pelaburannya di Indonesia, dengan prospek yang baik untuk mengembangkan jejaknya di pasaran.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button