Hiburan

‘Avatar’ bakal kembali di pawagam pada 22 Sept

Avatar pengembaraan epik 2009 pengarah James Cameron yang memenangi Anugerah Akademi kembali ke pawagam pada 22 Sept.

Kenyataan daripada Syarikat Walt Disney Malaysia hari ini berkata bahawa peminat pengembaraan fiksyen sains akan sekali lagi berpeluang mengembara dalam bentuk 3D merentasi alam semesta ke planet Pandora yang jauh pada tahun 2154.

“Avatar telah digelar filem paling berjaya sepanjang zaman, dan kami sekali lagi membawakannya kembali untuk penonton Malaysia, hanya lebih besar dan lebih baik,” kata kenyataan itu.

Avatar dibintangi oleh Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez dan Sigourney Weaver.

Dihasilkan oleh Cameron dan Jon Landau, Avatar telah dicalonkan untuk sembilan Anugerah Akademi termasuk Gambar Terbaik dan Pengarah Terbaik, dan memenangi Sinematografi Terbaik, Reka Bentuk Pengeluaran dan Kesan Visual.


Terletak pada pertengahan abad ke-22 apabila manusia menjajah Pandora, bulan yang boleh dihuni dalam sistem bintang Alpha Centauri untuk melombong mineral unobtanium, Avatar mengikuti pengembaraan Jake Sully, bekas askar lumpuh yang menyertai program penjajahan, tetapi tidak lama lagi mengetahui bahawa tanah jajahan perlombongan yang dia bantu mengancam kewujudan puak asing yang aman bernama Na’vi.

 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button