Mahkamah

Asyik MC, mahkamah beri amaran terakhir pada Rozita

SEORANG suri rumah yang dihukum penjara lapan tahun kerana mendera pembantu rumahnya empat tahun lepas, diberi peringatan terakhir oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya kerana gagal hadir di mahkamah buat kali keempat.

Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said yang mengetuai panel tiga hakim berkata mahkamah tidak akan berkompromi lagi kerana setiap kali ditetapkan untuk perbicaraan kes, Rozita Mohamad Ali, 46, tidak hadir atas alasan sama iaitu sakit asma dan lutut.

“Kalau sekali dua cuti sakit (MC)  mahkamah tidak kisah tetapi setiap kali ditetapkan untuk bicara responden (Rozita) akan MC. Mahkamah tidak boleh terima keadaan macam ini.

“Orang lain pun sakit juga tapi datang mahkamah. Saya bagi peluang terakhir dan tarikh terakhir, jika dia tidak hadir pada tarikh akan datang, mahkamah akan teruskan kes,” kata Hakim Kamaludin yang bersidang bersama Hakim-Hakim  Datuk Azizah Nawawi dan Datuk Wira Ahmad Nasfy Yasin.

Beliau turut mengingatkan penjamin Rozita iaitu kakaknya Rosliah bahawa beliau mempunyai tanggungjawab bagi memastikan adiknya hadir pada tarikh akan datang dan jika responden tidak hadir,  mahkamah boleh melucut hak wang jaminan RM20,000.


Hakim Kamaludin : Kenapa adik awak selalu MC, kalau selalu MC bila nak jalan kes?

Rosliah : Bukan dia sengaja tidak datang, dia memang ada masalah kesihatan

Hakim Kamaludin : Saya diberitahu dia mempunyai masalah kesihatan semasa hari perbicaraan… Dia masuk wad masa tarikh bicara

Rosliah : Tapi ia disahkan oleh doktor, bukannya main-main

Ketika ini Hakim Kamaludin meninggikan suaranya dan meminta penjamin menjawab soalan yang ditanya.

“Saya tanya kamu, jawab saja. Ini mahkamah, mahkamah ingin tahu (apa yang berlaku),” kata Hakim Kamaludin sambil menambah bahawa mungkin jika mahkamah menetapkan tarikh lain, responden akan cuti sakit lagi.

Hakim itu juga meminta peguam memaklumkan kepada anak guamnya supaya hadir pada tarikh yang ditetapkan itu.

“Kalau tarikh bicara ditetapkan datanglah, lagi pun dia sakit lutut, dia boleh datang naik kerusi roda. Kalau sekali atau dua kali, mahkamah tidak ambil kisahlah, ini Timbalan Pendakwa Raya kata setiap kali bicara responden tidak hadir atas alasan sama,” katanya dan menetapkan 24 Sept untuk perbicaraan rayuan.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Ku Hayati Ku Haron memaklumkan kepada mahkamah bahawa ini merupakan kali keempat responden tidak hadir ke mahkamah atas alasan sama iaitu sakit asma dan lutut.

Pada tarikh bicara yang ditetapkan pada 24 Sept dan 5 Dis 2019, 6 Jan 2020 dan semalam responden tidak hadir dengan alasan sama dan dimasukkan ke Hospital Tawakkal.

“Cuma pada hari ini pihak responden mengemukakan sijil cuti sakit, sebelum ini tiada. Berdasarkan sijil sakit menyatakan responden mengidap asma dan sakit lutut,” katanya.

Peguam Muhammad Amiraizat Abdul Rani yang mewakili Rozita memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya dimasukkan ke KPJ Tawakkal pada 16 Julai lepas dan beliau diberitahu responden tidak dapat hadir semalam oleh penjaminnya.

“Responden masih lagi berada di hospital ketika ini,” katanya.

Pada prosiding semalam pendakwaan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun terhadap Rozita kerana mendera pembantu rumahnya warga Indonesia Suyanti  Sutrinso, 19, menggunakan sebilah pisau, sebatang mop lantai, sekaki payung, sebatang rod besi, sebatang alat mainan kucing dan penyangkut baju di sebuah rumah di Mutiara Damansara, Petaling Jaya antara pukul 7.00 pagi dan 12 tengah hari, 21 Jun, 2016.

Rozita juga menfailkan rayuan silang terhadap hukuman itu.

Pada 15 Mac 2018, Rozita mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya atas pertuduhan lebih ringan. Dia pada awalnya menghadapi pertuduhan cubaan membunuh mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan tetapi pertuduhan itu dipinda kepada menyebabkan kecederaan teruk.

Rozita sebelum ini terlepas hukuman penjara selepas Hakim Mahkamah Sesyen Mohammed Mokhzani Mokhtar melepaskannya dengan bon berkelakuan baik selama lima tahun dengan jaminan RM20,000 yang telah mendapat kritikan orang ramai.

Kes itu kemudiannya dipanggil semula untuk semakan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Seri Tun Majid Tun Hamzah pada 28 Mac 2018 yang mengubah keputusan Mahkamah Sesyen dengan mengenakan hukuman penjara lapan tahun ke atas Rozita selepas memutuskan bon lima tahun itu adalah tidak memadai.-BERNAMA

(Visited 110 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button