Nasional

ASEAN menyatakan pendirian tegas dalam isu antarabangsa semasa pertemuan dengan Biden – Ismail Sabri

PEMIMPIN ASEAN kekal dengan pendirian tegas dalam beberapa isu antarabangsa semasa pertemuan mereka dengan Presiden (AS) Joe Biden pada Sidang Kemuncak Khas ASEAN-AS di sini pada Jumaat (Sabtu, 14 Mei di Malaysia).

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pemimpin ASEAN juga menunjukkan pendirian bersama semasa perbincangan mengenai isu Rusia-Ukraine dan Laut China Selatan.

ASEAN mahu krisis Rusia-Ukraine diselesaikan melalui meja rundingan, katanya kepada media Malaysia selepas menghadiri sesi terakhir sidang kemuncak khas dua hari bersama Presiden Biden dan pemimpin ASEAN.

“Perang tidak menguntungkan sesiapa. Malah banyak pihak yang rugi kerana kesan perang itu,” katanya.

Dalam konteks ini, Malaysia, katanya, merasakan AS harus menggunakan pengaruhnya untuk membantu menyelesaikan krisis Rusia-Ukraine.


Ismail Sabri berkata Malaysia menegaskan bahawa negara-negara Asia Tenggara turut terjejas akibat perang, terutama dari segi kenaikan inflasi dan harga makanan, justeru gesaan agar peperangan itu diselesaikan secara aman.

Pada 24 Februari lalu, Rusia melancarkan operasi ketenteraan penuh ke atas Ukraine, beberapa hari selepas Kremlin mengiktiraf kemerdekaan dua wilayah di timur Ukraine.

Menyentuh isu Laut China Selatan, Perdana Menteri berkata ASEAN juga berpendirian tegas bahawa laluan air itu harus bebas daripada campur tangan pihak luar.

“Laut China Selatan mesti kekal bebas selaras dengan kebebasan pelayaran, yang merupakan undang-undang laut antarabangsa. Sebarang konflik di kawasan itu akan menjejaskan rantaian bekalan global,” katanya.

Pemimpin Malaysia itu turut menyeru semua negara supaya menghormati pendirian ASEAN berhubung perkara itu.

China, Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam merupakan pihak yang menuntut untuk sebahagian besar atau sebahagian daripada Laut China Selatan yang kaya dengan sumber asli dan isu-isu tersebut tidak dapat diselesaikan selama beberapa dekad.

“Solidariti ASEAN dalam isu-isu antarabangsa adalah jelas semasa perbincangan dengan Presiden Biden. Prinsip ASEAN bagi zon keamanan, kebebasan dan berkecuali telah diterjemahkan dalam pertemuan itu,” kata Ismail Sabri.

Perdana Menteri berkata beliau juga telah membangkitkan isu Palestin semasa pertemuan itu dan menggesa Washington menggunakan pengaruhnya dalam menyelesaikan isu itu.

“Kekejaman Israel mesti dihentikan. Malaysia menekankan Amerika Syarikat perlu jujur ​​dalam menyelesaikan isu tersebut.

“Jika di Ukraine, Amerika boleh mengambil tindakan pantas, kita nak Amerika Syarikat mengambil tindakan cepat juga bagi isu Palestin,” tambahnya.

Ismail Sabri berkata yang turut dibangkitkan dalam mesyuarat itu ialah isu Myanmar dan keperluan Konsensus Lima Perkara dipatuhi dalam menyelesaikan konflik itu.

Mesyuarat itu dihadiri oleh semua pemimpin ASEAN kecuali dari Myanmar dan Filipina. Myanmar tidak dijemput, manakala Filipina sedang dalam pilihan raya umum.

Antara pemimpin ASEAN yang menghadiri sidang kemuncak itu ialah Sultan Hassanal Bolkiah dari Brunei, Presiden Indonesia Joko Widodo, Perdana Menteri Lee Hsien Loong dari Singapura dan Perdana Menteri Kemboja Hun Sen.

Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha, Perdana Menteri Vietnam Pham Minh Chinh dan Perdana Menteri Laos Dr Phankham Viphavanh juga turut hadir. – SM

Baca artikel ini > Ismail Sabri sertai Biden dan pemimpin ASEAN pada hari terakhir Sidang Kemuncak Khas ASEAN-AS

(Visited 78 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button