Luar Negara

AS diminta hormati perjanjian dan China, henti jual senjata kepada Taiwan

JURUCAKAP  Kementerian Luar China menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya menghormati keputusan bersama China-A.S. dengan memutuskan hubungan ketenteraan dengan Taiwan dan menghentikan penjualan senjata ke pulau itu.

Hanya ada satu China di dunia, dan Taiwan adalah bahagian wilayah China, kata jurucakap itu, Hua Chunying pada taklimat akhbar harian pada hari Selasa.

Memetik komitmen AS yang relevan yang dibuat dalam persetujuan 17 Ogos mengenai penjualan senjata ke Taiwan, Hua mengatakan tuga komunike bersama China-A.S. merupakan asas politik hubungan dua hala, inti pentingnya adalah prinsip satu-China, yang harus dipatuhi oleh pihak A.S.

Hua mengatakan bahawa, sebenarnya, Amerika Syarikat telah melakukan pertukaran “rasmi” dengan Taiwan dan menjual berbagai jenis senjata ke pulau itu dengan tetap melanggar janji sendiri, untuk membantu Taiwan memperluas apa yang disebut ruang antarabangsa.

Dia menyebut banyak penjualan senjata ke Taiwan oleh pentadbiran A.S., termasuk rancangan yang baru-baru ini diumumkan oleh pentadbiran Biden untuk menjual senjata ke Taiwan bernilai sekitar 750 juta dolar AS.


“Kami ingin mencuba yang terbaik untuk mencapai prospek penyatuan kembali secara damai dengan penuh keikhlasan, dan pada masa yang sama, akan membuat pilihan untuk mengambil semua tindakan pencegahan yang diperlukan terhadap campur tangan asing, serta beberapa pemisah ‘kemerdekaan Taiwan’ dan aktiviti mereka,” kata Hua. – Xinhua

 

(Visited 112 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button