Berita GajetEkonomiGajet

Apple perkenal iPhone 12 Pro, 12 Pro Max dengan 5G

APPLE pada Selasa melancarkan iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max dengan cip 5G dan A14 Bionic, yang mampu menyelesaikan 11 trilion operasi sesaat.

Model iPhone 12 Pro, dengan paparan Super Retina XDR terbesar yang pernah ada pada iPhone, juga memperkenalkan Pengimbas LiDAR baru untuk pengalaman augmented reality (AR) dan MagSafe, yang menawarkan pengecasan tanpa wayar berkuasa tinggi.

A14 Bionic yang direka oleh Apple menguatkan ciri fotografi perkomputeran termasuk Apple ProRAW serba baru untuk kawalan yang lebih kreatif dalam foto, kata syarikat itu.

IPhone 12 Pro 6.1 inci mempunyai kamera lebar tujuh elemen baru dengan bukaan f/1.6, terpantas yang pernah ada pada iPhone, kamera ultra lebar dengan bidang pandangan 120 darjah, dan panjang fokus 52 mm Kamera telefoto, menjadikan julat zoom optik hingga 4x.

IPhone 12 Pro Max 6.7 inci dengan bukaan pengatup f/1.6 Wide kamera baru, mempunyai sensor 47 peratus lebih besar dengan 1.7 mikrometer piksel.


Ia juga termasuk kamera Ultra-Wide yang luas dan kamera Telephoto panjang fokus 65 mm. Gabungan, sistem ini menawarkan julat zoom optik 5x, kata syarikat itu.

Model iPhone 12 Pro adalah “kamera pertama dan satu-satunya peranti di dunia” yang membolehkan pengalaman akhir untuk video HDR dengan Dolby Vision, hingga 60 fps, dan penstabilan video yang lebih baik untuk produksi kelas pawagam, demikian menurut Apple.

Pra-pesanan untuk iPhone 12 Pro bermula pada hari Jumaat, 16 Oktober, dengan ketersediaan mulai hari Jumaat, 23 Oktober.

IPhone 12 Pro Max akan tersedia untuk pra-pesanan pada hari Jumaat, 6 November dengan ketersediaan bermula pada hari Jumaat, 13 November di Australia , China, Jerman, Jepun, UK, Amerika Syarikat, dan lebih daripada 30 negara dan wilayah lain. – Xinhua

 

(Visited 252 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button