Uncategorized

AP dakwa pencabulan, rogol di ladang sawit

SEBUAH media antarabangsa Assosiate Press mendakwa pencabulan dan jenayah rogol berlaku dalam ladang-landang kelapa sawit di Indonesia dan Malaysia.

Laporan khas bertajuk Rape, abuses in palm oil fields linked to top beuty brands  (Rogol, cabul di ladang kelapa sawit yang dikaitkan dengan jenama kecantikan terkemuka…).

Media itu mendakwa telah menemuramah lebih daripada tiga dozen wanita dan gadis sekurang-kurangnya dari 12 syarikat di seluruh Indonesia dan Malaysia.

“Dengan tangan yang dipegang erat di mulutnya, dia tidak dapat menjerit, gadis berusia 16 tahun itu ingat – dan tidak ada orang yang mahu mendengarnya. Dia menerangkan bagaimana bosnya memperkosanya di tengah-tengah pohon tinggi di ladang kelapa sawit Indonesia yang memenuhi beberapa jenama kosmetik terkenal di dunia. Dia kemudian meletakkan kapak ke kerongkongnya dan memperingatkannya: Jangan memberitahu.

“Di ladang lain, seorang wanita bernama Ola mengadu demam, batuk dan pendarahan hidung setelah bertahun-tahun menyemburkan racun perosak berbahaya tanpa alat pelindung. Menjana hanya AS$2 sehari, tanpa faedah kesihatan, dia tidak mampu berjumpa doktor.


“Ratusan batu jauhnya, Ita, seorang isteri muda, meratapi kedua bayi yang hilang pada trimester ketiga. Dia kerap mengangkat beban beberapa kali berat sepanjang kedua kehamilan, takut dia akan dipecat jika tidak.

“Ini adalah wanita industri kelapa sawit yang tidak dapat dilihat, di antara berjuta-juta anak perempuan, ibu dan nenek yang bekerja di ladang-ladang yang luas di seluruh Indonesia dan negara jiran Malaysia, yang bersama-sama menghasilkan 85 peratus minyak sayuran paling serba boleh di dunia,” lapor AP.

Katanya, kerana laporan sebelumnya telah menghasilkan tindak balas terhadap pekerja nama-nama sebenar wanita terbait disembunyikan.

Wartawan AP memberitahu, mangsa bertemu mereka secara diam-diam di tempat tinggal atau di hotel, kedai kopi atau gereja, kadang-kadang larut malam, biasanya tanpa lelaki yang hadir sehingga mereka dapat bercakap secara terbuka.

“Pemerintah Malaysia mengatakan tidak menerima laporan tentang perkosaan di perkebunan, tetapi Indonesia mengakui penderaan fizikal dan seksual nampaknya menjadi masalah yang semakin meningkat, dengan kebanyakan mangsa takut untuk berbicara.

“Namun, AP dapat membuktikan sejumlah kisah wanita dengan meninjau laporan polis, dokumen undang-undang, aduan yang diajukan kepada perwakilan kesatuan dan akun media tempatan.

“Para wartawan juga mewawancarai hampir 200 pekerja, aktivis, pegawai pemerintah dan peguam lain, termasuk beberapa yang membantu gadis dan wanita yang terperangkap melarikan diri, yang mengesahkan bahawa penganiayaan kerap berlaku,” menurut laporan itu.-SM

 

 

(Visited 192 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button