Nasional

Anwar fail semakan keputusan Mahkamah Persekutuan mengenai MKN

Oleh BERNAMA

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan permohonan untuk semakan keputusan majoriti oleh Mahkamah Persekutuan yang enggan menjawab persoalan perlembagaan yang dikemukakannya berkaitan kesahan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Dalam permohonan yang difailkan bulan lepas melalui tetuan Chambers Leela J, Anwar mendakwa wujud ketidakadilan yang serius berikutan keputusan mahkamah yang enggan menjawab persoalan perlembagaannya.

Beliau berkata kerajaan selaku responden dalam kes itu, telah membuat keputusan bahawa prosiding sivilnya di Mahkamah Tinggi harus dibatalkan tanpa perlu didengar.

Dalam notis usulnya Anwar berkata terdapat juga pelanggaran rukun keadilan semula jadi yang serius kerana beliau tidak diberi hak untuk didengar berhubung isu itu sama ada persoalan perlembagaan yang dibangkitkan adalah abstrak, akademik atau hipotesis.


Anggota Parlimen Port Dickson itu berkata majoriti membuat keputusan berdasarkan isu yang tidak pernah dibangkitkan oleh kerajaan.

Anwar memohon Mahkamah Persekutuan mengetepikan keputusan majoriti itu dan mahu mahkamah mengeluarkan perintah yang wajar dan adil.

Pada 11 Februari, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan majoriti 5-2 enggan menjawab persoalan perlembagaan yang dibangkitkan Anwar mengenai MKN.

BACA

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nallini Pathmanathan yang menyampaikan keputusan majoriti itu berkata ia tidak menunjukkan bahawa kewujudan MKN telah mengganggu kehidupan peribadi Anwar.

Beliau memerintahkan kes itu dikembalikan semula ke Mahkamah Tinggi untuk dibatalkan.

Ketua Hakim Negara Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri David Wong Dak Wah (sekarang telah bersara) yang dalam kumpulan minoriti memutuskan MKN adalah tidak berperlembagaan kerana ia tidak digubal mengikut keperluan Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

Anwar memfailkan saman pemula pada 2016 untuk mencabar perlembagaan MKN, apabila mendakwa pelaksanaannya adalah tidak berperlembagaan. Beliau menamakan MKN dan kerajaan selaku defendan.

Pada 14 Mac tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Anwar di bawah Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 untuk merujuk perkara itu di Mahkamah Persekutuan bagi menentukan empat persoalan perlembagaan.

Selain hakim Nallini, hakim lain yang membuat keputusan majoriti adalah Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed, Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abang Iskandar Abang Hashim (sekarang Hakim Besar Sabah dan Sarawak) serta Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Mohd Zawawi Salleh dan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Idrus Harun (sekarang Peguam Negara). –BERNAMA

(Visited 169 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button