Nasional

Anwar beri amaran kemungkinan belanjawan tidak dapat diluluskan

KETUA Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kemungkinan Belanjawan 2021 tidak dapat diluluskan kerana sasarannya tidak kepada menyelesaikan masalah ekonomi dan pandemik Covid-19.

Dia mendakwa anggaran yang dibentangkan pada hari Jumaat itu “menyesatkan dan tidak ada yang luar biasa”.

Membahaskan usul belanjawan di Dewan Rakyat pagi ini, Anwar mengatakan pandangan yang diberikan oleh anggota parlimen pembangkang kepada Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz semasa perbincangan pra-belanjawan, terutama mengenai moratorium pinjaman dan peruntukan Covid-19, telah diabaikan.

Dia mengatakan ini menunjukkan tidak ada kerjasama dari pemerintah.

Sebanyak mana pembangkang ingin menyokong belanjawan, katanya, ada beberapa masalah, seperti angka yang “telah dimanipulasi sehingga anggaran terlihat baik”.


Oleh kerana itu, katanya, anggaran “mungkin tidak dapat diluluskan dengan mudah”, sambil menambahkan bahawa kementerian keuangan harus mengkaji peruntukan untuk memerangi Covid-19, peruntukan untuk barisan depan, dan langkah-langkah untuk merangsang ekonomi.

Beliau menekankan hanya menyokong belanjawan Covid-19 dan tidak yang lain.

Sehubungan itu beliau mahu menteri kewangan supaya mendengar dengan baik perbahasan di Dewan Rakyat.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button