Politik

Annuar senaraikan tujuh sebab UMNO berpecah, hubungan dengan PN

TAN Sri Annuar Musa telah menyenaraikan tujuh sebab yang menjadi punca perpecahan dalam parti dan menyebabkan masalah dalam hubungannya dengan Perikatan Nasional (PN).

Dalam catatan di Facebook, Annuar, bekas setiausaha agung Barisan Nasional (BN) berkata, dia sering berfikir tentang kapan sesuatu “salah” dan faktor penyumbang.

Berikut adalah tujuh sebab itu:

  1. Semasa Umno menjadi anggota Kabinet, ada yang kecewa kerana tidak terpilih.
  2. Pelantikan beberapa pemimpin di Kabinet dan bukannya pemimpin.
  3. Apabila kes mahkamah sebilangan pemimpin Umno tidak berjaya dan mereka merasakan kerajaan tidak menolong mereka.
  4. Selepas pertemuan “rahsia” sebelum pilihan raya Sabah, ketika ada usaha untuk menjatuhkan pemerintah, diikuti dengan sumpah setia kepada pemimpin lawan Anwar Ibrahim pada 11 Oktober, yang bertentangan dengan pendirian parti “Tanpa Anwar, Tanpa DAP”.
  5. Sejak satu lagi pertemuan “rahsia” pada 17 Oktober di sebuah rumah di Ampang, Selangor, yang melibatkan pemimpin Umno dan Pakatan Harapan dan perbincangan lain untuk menjatuhkan kerajaan.
  6. Setelah percubaan yang gagal untuk “menarik karpet dari bawah” pemerintah pimpinan PN (rujukan yang jelas untuk beberapa ahli parlimen Umno menarik sokongan mereka untuk Perdana Menteri Muhyiddin Yassin), yang menyebabkan keadaan darurat diisytiharkan pada bulan Januari.
  7. Dorongan agar bahagian Umno menolak kerjasama dengan PPBM pada pilihan raya berikutnya, strategi untuk memastikan kejayaan “penjajaran baru” yang bersandar pada kerjasama dengan PH.

Annuar, penyokong kuat kerjasama UMNO-Bersatu berkata,  ada rancangan untuk menjadikan Perhimpunan Agung UMNO yang akan sebagai platform untuk membatalkan “penjajaran asal”, yang diputuskan oleh dewan tertinggi parti.Tujh

(Visited 130 times, 1 visits today)


Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button