Nasional

Annuar Musa nafi UMNO-Pas bincang sokongan kepada Anwar

UMNO tidak perlu membincangkan dakwaan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka mempunyai sokongan “hebat” dalam kalangan Ahli Parlimen termasuk dari pihak pemerintah.

Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa berkata, UMNO dan Pas memang akan mengadakan pertemuan dua minggu sekali pada minggu depan tetapi ia tiada kaitan dengan tuntutan Anwar.

“Kami mengadakan pertemuan berkala setiap dua minggu antara UMNO dan Pas yang dianjurkan oleh sekretariat Muafakat Nasional (MN) yang saya selaku setiausaha agung bersama.

“Kami akan mengadakan pertemuan seterusnya pada 7 Oktober ini untuk mengadakan perbincangan tetapi tidak secara khusus mengenai isu tuntutan Anwar.

“Sejauh ini, tuntutan Anwar tidak pernah dikemukakan. Itu tidak pernah dibincangkan dalam UMNO, di peringkat parti kita tidak tahu apa-apa,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.


Annuar juga menafikan desas-desus beberapa Ahli Parlimen UMNO berpaling tadah dengan mengatakan beliau sendiri secara peribadi telah memanggil semua mereka.

“Saya mendapat beberapa senarai orang ini dan orang itu akan menyokong Anwar tetapi ketika saya memanggil mereka, semua orang menafikan.

“Jadi saya masih bingung dengan tuntutan itu. Saya bahkan bercakap dengan Presiden (parti), mungkin pada peringkat individu tertentu, tetapi tidak pada peringkat parti,” katanya.

Beliau juga menekankan bahawa UMNO tidak berniat untuk membincangkan isu tersebut kerana ia tidak ada kaitan dengan keputusan parti.

Annuar juga meminta supaya ‘politik berlebihan’ dihentikan kerana ia hanya gangguan yang tidak perlu ketika negara dilanda wabak Covid-19.

“Penting untuk terus fokus memerangi Covid-19 tetapi pada masa yang sama memberi perhatian untuk memastikan ekonomi kita terus berkembang bagi memulihkan kesan perintah kawalan pergerakan yang berpanjangan.

“Kita harus berusaha menuju perpaduan nasional, kerjasama antara parti politik di dalam pemerintahan dan di luar di mana kepentingan nasional didahulukan,” katanya. – SM

(Visited 122 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button