Politik

Annuar bidas Ahmad Maslan gesa MP UMNO minta Agong adakah sidang Parlimen

AHLI Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa membidas surat yang dikirimkan oleh Setiausaha Agung UMNO Ahmad Maslan kepada semua Ahli Parlimen UMNO.

Surat yang dihantar semalam itu bagi meminta ahli Parlimen UMNO untuk menyatakan persetujuan meminta Yang di-Pertuan Agong memanggi sidang Dewan Rakyat di bawah Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Annuar menyifatkan surat yang dihantar oleh Ahli Parlimen Pontian itu sebagai melanggar etika berorganisasi dan menghina keputusan parti UMNO.

Selain itu surat tersebut juga didakwa sebagai satu bentuk percubaan untuk menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Ia juga satu usaha yang jelas untuk terus bersekongkol dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar dan DAP yang sebelum ini meminta perkara yangs ama dilakukan oleh Ahli Parlimen.


“Ini jelas bercanggah dengan ketetapan parti. Justeru itu saya meminta YB Datuk Seri menarik surat tersebut dan saya tidak bersetuju sama sekali dengan tindakan yang tidak constitutional serta bercanggah dengan dasar dan keputusan parti,” kata Annuar dalam surat balasan kepada Ahmad hari ini.

Sementara itu Annuar berkata, surat yang dihantar oleh Ahmad mengandungi kesilapa dalam mentafsirkan Fasal 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya Perkara 150(3) yang dirujuk bermaksud untuk membentangkan bagi tujuan pemakluman kepada Parlimen tentang Proklamasi dan Ordinan atau Undang-undang yang dibuat bagi tujuan pengistytiharan darurat.

“Yang Berhormat Datuk Seri seharusnya faham setelah proklamasi dibuat di bawah Perkara 150(1) Perlembagaan Persekutuan.

“Parlimen hanya boleh bersidang selepas tamat tempoh darurat seperti yang dinyatakan dalam Seksyen 14 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu),” katanya.-SM

-SM

(Visited 251 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button