Politik

Anjing pun boleh dapat ijazah dari London

BILA pilihan raya bertebaranlah cerita sijil palsu.

Calon-calon yang gelojoh dan semberono sanggup membeli kelulusan supaya mereka kelihatan cerdik, walaupun hakikatnya tidak.

Dalam-dalam banyak kes, ini paling bodoh dan kelakar.

Ini hasil sedikit penyelidikan yang disiarkan BBC.com. Dan ada calon yang terbodoh dengan bangga menyiarkan dia lulusan ini.

Sebuah universiti menjual ijazah MBA untuk beribu-ribu pound tanpa kerja akademik diperlukan, penyiasatan BBC Newsnight telah mendedahkan.


Universiti Amerika London (AUOL) menganugerahkan program Sarjana dalam Perniagaan dengan bayaran £4,500. AUOL telah menegaskan ia “bukan universiti palsu” dan mempertahankan keutuhan kelayakan yang ditawarkannya. Newsnight telah menemui ratusan eksekutif kanan yang menyenaraikan kelayakan AUOL. Program itu menghubungi beberapa daripada mereka, tetapi mereka semua menegaskan bahawa mereka perlu belajar untuk ijazah mereka.

Justeru satu siasatan dijalankan dengab mencipta CV palsu satu muka surat untuk perunding pengurusan Peter Smith, dikenali sebagai Pete, yang tinggal di London Selatan, yang merangkumi 15 tahun pengalaman kerja rekaan dan ijazah sarjana muda rekaan dari universiti UK. Pete sebenar sebenarnya adalah seekor anjing yang tinggal di Rumah Anjing Battersea. Newsnight menghantar CV “Pete” kepada AUOL, bersama-sama dengan permohonan lengkap untuk Sarjana dalam Perniagaan (MBA) dan yuran permohonan £50.

AUOL juga memerlukan pemohon untuk memberikan salinan fotostat kelayakan terdahulu dan gambar diri mereka sendiri. Bagaimanapun, Newsnight tidak dapat memberikan sama ada kerana kelayakan tidak wujud dan pemohon adalah seekor anjing.

Berita lanjut bacalah pada link ini, supaya ia tidak menjadi fitnah.

https://www.bbc.com/news/uk-24618786?fbclid=IwAR1Nc5-PmaPQ-rKlVNHyf2Gn7g14waj7r0kiwTJkyTuALfu2VLvRQwOXbiE

Mungkin calon Barisan Nasional (BN) perlu memberi penjelasan, kerana semasa pilihan raya operasi gelap sebegini perkara biasa.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button