Nasional

Anjing diracun di Pantai Cherating

KETAKUTAN menyelubungi pencinta haiwan di Kampung Cherating Lama dekat sini berikutan keracunan maut membabitkan haiwan di kawasan popular Pantai Cherating.

Pemilik haiwan peliharaan berada dalam keadaan berjaga-jaga selepas 11 ekor anjing ditemui mati antara Disember tahun lalu dan 22 Mac tahun ini, dan dua ekor taring yang kerap dikesan di pantai telah hilang.

Anjing-anjing itu didakwa mati selepas memakan daging ayam bercampur racun yang diletakkan berhampiran restoran di sepanjang bahagian pantai.

Seorang aktivis haiwan di Kampung Cherating Lama, Tunku Lydia Ilma Tunku Abdul Ilal, 38, menyifatkan keracunan itu sebagai “mengecewakan”.

“Anjing-anjing itu mungkin telah tiba di Cherating kerana sesat beberapa tahun lalu sebelum kebanyakan haiwan itu dimandulkan dan diberi lesen oleh Majlis Bandaraya Kuantan.


“Mereka dibesarkan di sini sebagai sebahagian daripada keluarga dan dijaga oleh penduduk di Cherating, tetapi nyawa mereka telah diambil dengan kejam.

“Kami berharap tidak akan ada lagi kesedihan. Selain anjing, kami juga menemui sekurang-kurangnya enam bangkai kucing dan empat ayam mati, walaupun kami tidak pasti jika mereka juga makan daging beracun itu,” kata Lydia, yang memberikan maklumat terkini mengenai haiwan di laman Instagram @cheratinggoodboys.

Beliau berkata salah satu insiden paling menyayat hati berlaku pada Disember tahun lepas, apabila seekor anjing betina yang baru melahirkan lapan anak anjing seminggu sebelum itu dibunuh oleh daging beracun.

“Haiwan-haiwan itu berkeliaran dan kami memberi tumpuan kepada menangkap, mengebiri dan melepaskan haiwan sesat, selain memberi vaksin kepada sebahagian daripada mereka.

“Kami sedih apabila anjing yang kami lihat dan makan setiap hari tiba-tiba hilang,” katanya, sambil menambah bahawa pelakunya mungkin seseorang yang menyedari kehadiran anjing itu dan mengetahui keadaan sekeliling. – SM

(Visited 100 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button