Nasional

Anggota bomba Johor siap sedia hadapi musim tengkujuh

Kira-kira 80 peratus anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat di Johor akan bersiap sedia semasa musim tengkujuh akan datang.

Pemangku pengarahnya Mohd Rizal Buang berkata tiada pembekuan cuti untuk kakitangan JBPM bagi tahun ini.

“Tidak seperti sebelum ini, budi bicara untuk meluluskan cuti telah diberikan kepada negeri-negeri. Untuk tahun ini, kira-kira 80 peratus kakitangan kami akan bersedia manakala 20 peratus boleh memohon cuti tetapi kelulusan bergantung kepada keadaan,” katanya. Rizal.

Beliau berkata 1,300 anggota bomba negeri telah bersedia untuk menghadapi musim tengkujuh akan datang.

Baru-baru ini, Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) mengadakan kursus kepada agensi berkaitan bagi mewujudkan persefahaman dan penyelarasan yang lebih baik dalam kalangan agensi.


“Kursus itu juga bertujuan menjadikan pengurusan insiden lebih cekap dan mewujudkan hubungan yang lebih baik di kalangan agensi,” kata Rizal.

Beliau berkata jabatan itu juga mengambil langkah proaktif untuk memantau keadaan banjir.

“Sebagai contoh, jika hujan dalam tempoh berpanjangan, kami akan menempatkan pasukan peronda untuk memantau kawasan panas yang telah dikenal pasti supaya tindakan segera dapat diambil.

Rizal bercakap kepada media selepas menerima sumbangan daripada Pelabuhan Tanjung Pelepas yang diwakili oleh ketua pegawai eksekutifnya Marco Neelsen.

Sumbangan itu dalam bentuk peralatan seperti gergaji, hos, muncung, penyesuai pili pili dan kon keselamatan, akan ditempatkan di balai bomba Iskandar Puteri.

Neelsen berkata ini adalah kali pertama syarikat itu menyumbang peralatan terus kepada jabatan itu.

“Bagaimanapun, Jabatan Bomba kita sentiasa menyokong dan membantu JBPM sebelum ini dan akan terus berbuat demikian pada masa akan datang,” katanya.

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button