Alam Sekitar

Anak kapal diselamatkan selepas bot karam di luar Langkawi

ALOR SETAR: Kesemua 14 pemancing dan empat anak kapal yang menaiki bot yang hilang di perairan Langkawi semalam ditemui selamat.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kedah dan Perlis Mohd Zawawi Abdullah berkata 18 daripada mereka diselamatkan oleh nelayan tempatan kira-kira jam 3 petang.

Menurut laporan sebelum ini, bot mereka dipercayai karam sekitar jam 2 petang.

“Semua 18 daripada mereka berjaya diselamatkan kira-kira jam 3 petang, 10 batu nautika ke barat Pulau Singa Besar.

“Kapal Maritim Tenggol dan Bot Penyelamat 5 yang berada di sekitar lokasi kejadian kemudian membawa mereka pulang ke jeti APMM di Bukit Malut, Langkawi,” katanya pada sidang media awal hari ini.

Beliau berkata dua daripada pemancing itu mengalami kecederaan, seorang disyaki patah kaki dan seorang lagi cedera di tangan.

“Selebihnya baik-baik saja. Bagaimanapun, kesemua mereka akan menjalani pemeriksaan kesihatan juga,” katanya lagi.

Beliau menasihatkan mereka yang mempunyai rancangan untuk aktiviti laut untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai keadaan cuaca dan memastikan peralatan keselamatan dan komunikasi mencukupi sebelum turun ke laut.

Sementara itu, tekong bot, Syed M Hidayat Syed Mohd Bakhir, 33, berkata, dia mendapat tahu semua orang di dalam bot itu selamat apabila berjaya menghubungi salah seorang anak kapal pada sebelah petang.

(Visited 192 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button