Nasional

Aktivis selar gesaan sebat pendatang tanpa izin

PETALING JAYA: Seorang aktivis hak asasi migran menyelar cadangan seorang anggota polis kanan untuk menyebat pendatang yang berulang kali memasuki negara ini secara haram, dengan mengatakan ia tidak berperikemanusiaan dan sia-sia.

Pengarah Eksekutif Inisiatif Utara-Selatan (NSI) Adrian Pereira berkata hukuman sebat adalah sama dengan penyeksaan.

Lebih penting, katanya, cara pihak berkuasa menangani bagaimana pendatang menjadi tidak berdokumen dan bagaimana mereka diseludup serta diperdagangkan ke negara ini.

Ini termasuk salah urus migrasi rentas sempadan.

Aktivis hak asasi manusia itu menambah bahawa pendatang biasanya terpaksa memilih pilihan “berisiko”, dan itu termasuk ditipu oleh pemerdagang dan penyeludup.


“Dan inilah sebabnya pendatang tidak seharusnya dihukum.

“Hukuman yang keras biasanya bermakna pelaku sebenar yang terlibat dalam penyeludupan dan pemerdagangan, dalang dan gembong melarikan diri dan mangsa dihukum,” katanya.

“Pelbagai organisasi masyarakat sivil telah mencadangkan selama bertahun-tahun supaya kes ini dilihat melalui kaca mata pentadbiran dan bukannya jenayah kerana pendatang ini berada di sini untuk bekerja, bukan untuk melakukan jenayah,” katanya.

“Malah Suhakam telah mencadangkan alternatif bertahun-tahun yang lalu tentang bagaimana pihak berkuasa harus menangani isu itu.”

Awal hari ini Sinar Harian melaporkan pengarah keselamatan dalam negeri dan ketenteraman awam Hazani Ghazali berkata pendatang tanpa izin yang berulang kali memasuki negara ini secara haram harus disebat.

Ini katanya “akan menjadi pengajaran” untuk pesalah berulang.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button