Politik

Air: PP tak akan beri satu sen pun kepada Kedah – Ramasamy

Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak akan memberi satu sen pun sama ada dalam bentuk bayaran atau sumbangan kepada Kedah kerana mengambil air mentah dari Sungai Muda.

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy, berkata, Kerajaan Negeri Pulau Pinang tetap konsisten dengan pendirian mereka sebelum ini.

“Ia (Pulau Pinang) tidak akan membayar satu sen pun kepada Kedah kerana mengambil air mentah dari Sungai Muda.

“Tidak ada petunjuk bahawa Pulau Pinang juga akan memberikan sumbangan. Tidak akan ada rundingan atau perbincangan dengan kerajaan Kedah sekiranya hak air Pulau Pinang tidak dihormati,” kata Ramasamy.

Ahli Dewan Undangan Negeri DAP itu mengulas kenyataan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor bahawa Kerajaan negeri Kedah tetap mahukan bayaran caj air mentah dari Sungai Muda yang mengalir ke Pulau Pinang.


Kerajaan Negeri Kedah tidak mahu sumbangan sebaliknya menetapkan caj 10 sen bagi setiap satu meter padu air mentah namun bersedia berunding dengan kerajaan negeri Pulau Pinang mengenai harga berkenaan.

Ramasamy menegaskan perjanjian antara negeri dengan jelas menyatakan bahawa Pulau Pinang berhak mendapat bahagian air tersebut.

“Lebih-lebih lagi, konsep hak riparian jelas menyokong hak perairan Pulau Pinang untuk diambil dari sisi Sungei Muda.

“Bukannya Pulau Pinang mengambil air dari Kedah. Garis tengah Sungai Muda membatasi sempadan Kedah dan Pulau Pinang.

“Hak air sungai seperti yang disahkan oleh undang-undang antarabangsa membenarkan negara menggunakan air jika sumbernya berada dalam batas,” kata Ramasamy.

Ramasamy turut mempersoalkan sumber sebenar air Sungai Muda yang didakwanya berasal dari negara Thailand.

Justeru beliau mempersoalkan sama ada Kerajaan Negeri Kedah sedia untuk memberi sebarang bayaran kepada negara tersebut.

“Sanusi mungkin mengatakan bahawa air Sungai Muda berasal dari daerah Ulu Muda di Kedah adalah milik negeri.

“Walaupun sebahagian besar air berasal dari Kedah, ada yang mengatakan bahawa asal-usulnya bahkan dapat dikesan ke bukit-bukit di selatan Kedah.

“Jika demikian, apakah Sanusi bersedia membayar caj air mentah kepada pemerintah Thailand?” soal Ramasamy.-SM

 

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button