Nasional

Agong, Raja Permaisuri tiba di Turki untuk lawatan negara

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tiba di sini semalam untuk lawatan tujuh hari ke Turki.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan rombongan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboga di sini pada pukul 5.30 petang (waktu tempatan) menaiki pesawat khas dan diberi sambutan meriah.

Mengiringi Duli Yang Maha Mulia ialah anakanda Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah dan Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Jihan ‘Athiyatullah.

Baginda yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada pukul 10 pagi, turut diiringi Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Ketua Setiausaha Kementerian Luar Datuk Seri Amran Mohamed Zin.

Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah disambut setibanya oleh naib presiden Turki Fuat Oktay, Duta Besar Malaysia ke Turki Sazali Mustafa Kamal dan Duta Besar Turki ke Malaysia Emir Salim Yuksel.


Mereka menghadiahkan jambangan bunga kepada Tunku Azizah.

Semasa di Ankara, Al-Sultan Abdullah dijadual bertemu dengan Presiden Recep Tayyip Erdogan di Istana Presiden dan Duli Yang Maha Mulia juga akan menghadiri jamuan negara yang dianjurkan oleh Erdogan dan isterinya Emine Erdogan di tempat yang sama.

Al-Sultan Abdullah juga dijadual melawat syarikat pertahanan FNSS Defense Systems dan Turkish Aerospace Industries manakala Tunku Hajah Azizah akan melawat Muzium Goreme di Cappadocia dan Institut Teknikal Ankara Advance for Girls.

Baginda kemudiannya akan berangkat ke Istanbul pada hari Khamis di mana mereka akan menghadiri majlis makan malam bersama ahli diaspora Malaysia.

Baginda dijadual menziarahi Makam Abu Ayyub al-Ansari, Makam Sultan Abdul Hamid II, Masjid Besar Hagia Sophia dan Muzium Istana Topkapi sebelum pulang ke Malaysia pada Ahad.

Lawatan negara oleh Seri Paduka Baginda adalah atas jemputan Erdogan.

Ia pada asalnya dijadualkan pada tahun lepas tetapi ditangguhkan kerana pandemik Covid-19.

Lawatan negara terakhir ke Turki oleh raja Malaysia ialah pada tahun 1992 oleh Yang di-Pertuan Agong ke-9, Almarhum Sultan Azlan Shah.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button