Nasional

Agong, Raja Bhutan hadiri Anugerah Malaysian International Pavillion

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck berkenan di Pavilion Antarabangsa Malaysia, yang diadakan sempena Minggu Kraf London (LCW) 2023 hari ini.

Raja Bhutan diiringi oleh Ratu Jetsun Pema.

Turut hadir pada pameran yang diadakan di suruhanjaya tinggi Malaysia di Belgrave Square di sini ialah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, yang mengetuai delegasi Malaysia pada pameran 6-14 Mei, berkenan menyampaikan taklimat pameran bertemakan “Alam Abstrak”.

Raja dan Ratu Bhutan berada di London atas jemputan rasmi Raja Charles III untuk menghadiri Istiadat Pertabalan Bhutan di Biara Westminster pada hari Sabtu (6 Mei).


Para tetamu diraja meluangkan masa sejam melihat pameran kraf dan produk warisan negara yang menampilkan lanskap budaya Malaysia yang kaya terutamanya orang Melayu, Orang Asli Semelai dari Pahang, Mah Meri (Selangor) di Semenanjung Malaysia dan etnik Orang Asal Sabah dan Sarawak.

Edisi kedua pameran Malaysia sempena LCW kali ini turut menampilkan Songket Terengganu dan ‘telepuk’ (teknik menghias tekstil).

Penyertaan Malaysia dalam pameran itu diketuai oleh Yayasan Tenunan Pahang Diraja dan disokong oleh kerajaan persekutuan (Kementerian Luar), kerajaan negeri Pahang dan Sarawak, Kraftangan Malaysia dan Songket Diraja Terengganu.

Selain tetamu diraja, orang lain yang menghadiri pameran itu ialah duta Monaco ke United Kingdom Evelyne Genta dan pengerusi LCW Guy Salter, manakala mereka dari Malaysia termasuk Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Al-Sultan Abdullah tiba di London pada Rabu untuk lawatan khas sehingga 14 Mei atas jemputan Raja Charles III untuk menghadiri Istiadat Pertabalan.

Terletak di antara China dan India, Bhutan ialah sebuah kerajaan di Himalaya dan merupakan negara paling hijau di dunia, dengan lebih 70 peratus negara dilaporkan diliputi oleh hutan. -SM

BACA Agong berkenan hadiri pertabalan Raja Charles 111 di London

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button