Nasional

Agong perkenan darurat hingga 1 Ogos

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memperkenan Perisytiharan Proklamasi Darurat sebagai langkah untuk membendung dan melandaikan penularan virus Covid-19 yang kini mencecah empat angka sehari.

Istana Negara dalam satu kenyataan memaklumkan, darurat akan dilaksanakan sehingga 1 Ogos tahun ini.

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin, keputusan itu diambil selepas Al-Sultan Abdullah menerima menghadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin pada 5.30 petang semalam yang menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Menteri untuk pelaksanaan darurat.

“Perlu dimakluamkan bahawa perkenan ini juga telah mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu.

“Perkenan ini turut mengambil kira keselamatan diri rakyat dan kepentingan negara. Ianya juga berlandaskan statistik semasa Covid-19 khususnya kekangan kemudahan-kemudahan logistik mengikut negeri-negeri yang telah dipersembahkan sesi taklimat tersebut,” katanya.


Satu jawatankuasa bebas yang dianggotai ahli-ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkaitan akan ditubuhkan.-SM

(Visited 279 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button