Nasional

Agong hadiri majlis penutup ‘Desert Tiger 6’

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menghadiri upacara penutupan latihan ketenteraan bersama Harimau Gurun 6/2023 hari ini.

Program Latihan Ketenteraan Dua Hala Emiriah Arab Bersatu Malaysia (UAE) diadakan di Bandar Al Hamra FIBUA di Wilayah Barat UAE, semalam.

Istana Negara, dalam catatan Facebook, berkata Yang di-Pertuan Agong, sebagai panglima tertinggi Angkatan Tentera, dijemput oleh Yang Mulia Sheikh Mohammed Zayed Al Nahyan, yang juga panglima tertinggi Angkatan Tentera UAE untuk menghadiri majlis itu.

“Kedua-dua pemimpin itu adalah rakan kolej di institusi latihan ketenteraan terkemuka dunia, Akademi Tentera Diraja Sandhurst di United Kingdom, pada 1978 dan 1979 dan persahabatan rapat mereka kekal sehingga hari ini.

“Program latihan ketenteraan, yang ditaja oleh kerajaan UAE bermula pada 8 Feb 2023.


“Ia melibatkan kira-kira 14 pegawai dan 116 anggota dari Batalion 9 Rejimen Askar Melayu Diraja dan lima pegawai dan 120 anggota dari Batalion ke-61 Angkatan Darat UAE,” katanya.

Baginda kini berada di UAE untuk lawatan khas sehingga 1 Mac. Baginda diiringi Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baginda turut diiringi Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah dan Tengku Arif Bendahara, Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah. -SM

(Visited 32 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button