EkonomiPolitik

Adakah Naza-Berjaya konsortium pilihan untuk kontrak armada kerajaan?

KONSORTIUM Naza Group of Cos-Berjaya Corp Bhd dikatakan mendapatkan kontrak konsesi armada multimillion dari kerajaan, lapor The Malaysian Reserve yang menetik dua sumber.

Syarikat terpilih, yang akan menyediakan kenderaan dan pengurusan kenderaan kepada kerajaan, dijangka akan diumumkan tidak lama selepas lebih 10 bulan proses dan perbincangan yang rapi.

Konsesi 25 tahun Spanco Sdn Bhd untuk pengurusan armada berakhir tahun lepas tetapi syarikat itu telah diberikan lanjutan sehingga akhir tahun ini.

Kerajaan menyimpulkan permintaan untuk cadangan konsesi pada Februari lalu.

Persaingan untuk kontrak armada yang lumayan telah menjadi sengit dalam beberapa bulan terakhir dengan sekurang-kurangnya empat pihak besar yang melantik untuk projek itu. Mereka adalah Spanco, konsortium Naza-Berjaya, DRB-Hicom Bhd dan Sime Darby Bhd.


“Konsesi Spanco tidak akan diperbaharui. Naza-Berjaya mungkin mengambil alih dari syarikat itu. Kerajaan dijangka membuat pengumuman pada bulan ini, “kata sumber dengan pengetahuan perkara itu kepada The Malaysian Reserve (TMR) tetapi meminta untuk tidak dinamakan sebagai perbincangan itu sulit.

Sumber itu berkata, Spanco akan terus memberi perkhidmatan kepada semua aset di bawah perjanjian konsesi mereka dan perubahan itu tidak dijangka memberi kesan besar kepada syarikat itu.

Sumber lain berkata Spanco dijangka terus memberi perkhidmatan aset semasa sehingga Jun atau Julai tahun depan sebelum syarikat yang baru dilantik mengambil alih konsesi.

Dalam dokumen yang dilihat sebelum ini oleh TMR, Putrajaya berusaha antara 1,600 dan 2,730 kenderaan untuk enam tahun akan datang, termasuk Proton X70, Persona dan Saga, serta Honda Accord dan Toyota Vellfire.

Tetapi kenderaan yang disenaraikan tidak termasuk dalam senarai konsortium kenderaan Naza-Berjaya. Kedua-dua Naza dan Berjaya mempunyai bekalan kenderaan mereka.

Sumber lain berkata pembelian kenderaan baru boleh bermula pada suku kedua tahun depan untuk memulakan konsesi baru.

Sumber itu berkata konsesi armada baharu itu tidak akan lebih daripada 20 tahun.

Dilaporkan bahawa konsesi 15 tahun akan melibatkan 12,500 kenderaan, dengan anggaran nilai RM300 juta setiap tahun bermula selepas tahun kelima.

Pada bulan November, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah berkata nilai konsesi baharu itu akan dibandingkan dengan yang sebelumnya.

“Keutamaan adalah untuk menggantikan kereta polis. 70% daripada kenderaan kerajaan baru akan menjadi kereta Proton, yang dimiliki oleh DRB-Hicom, “tambah sumber itu.

Sumber itu juga berkata jenama di Naza-Berjaya konsortium seperti Kia atau Mazda bukan sebahagian daripada armada baru.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button