Ekonomi

ABB dan GreenTech Malaysia menandatangani memorandum kerjasama kecekapan tenaga

ABB Malaysia Sdn Bhd telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Malaysian Green Technology and Climate Change Corporation (MGTC) untuk merasmikan kerjasama mereka mengenai kecekapan tenaga. MGTC adalah agensi di bawah bidang kuasa Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) yang diberi mandat untuk memacu pertumbuhan hijau negara, pengurangan perubahan iklim, dan agenda gaya hidup hijau.

Perjanjian itu merupakan satu langkah penting kepada komitmen Malaysia yang diperbaharui ke arah mencapai sifar bersih menjelang 2050 di Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (COP26).

Ia menunjukkan kerjasama antara dua pihak yang merangkumi kesedaran pembinaan; menyokong pembangunan tahap kecekapan minimum untuk motor elektrik; melibatkan pihak-pihak berkepentingan dalam dialog perkongsian pengetahuan; dan mewujudkan rangkaian perkongsian untuk membantu industri mengenal pasti teknologi dan penyelesaian cekap tenaga yang memberikan nilai yang paling besar.

R Narayanan, MD Negara ABB Malaysia dan Naib Presiden Kanan, Asia, Kawasan Perniagaan Gerakan ABB; dan Shamsul Bahar Mohd Nor, Ketua Pegawai Eksekutif, MGTC menandatangani perjanjian tersebut secara maya yang disiarkan di platform International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia (IGEM), acara perdagangan terbesar di Asia Tenggara untuk teknologi hijau dan penyelesaian eko.

“Komitmen kami untuk menangani perubahan iklim bermula sebelum Perjanjian Paris ditandatangani. Ia bermula apabila Malaysia mengumumkan sasaran pengurangan karbon di mesyuarat Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) pada tahun 2009.


“Kita telah berusaha sekian lama, namun banyak lagi harus kita lakukan bagi menigkatkan usaha kecekapan tenaga,” kata Shamsul Bahar.

Tiga dasar negara, terutamanya Dasar Teknologi Hijau Negara (NGTP), Dasar Perubahan Iklim Negara (NCCP) dan Pelan Induk Teknologi Hijau (GTMP), menetapkan rangka kerja yang koheren untuk memacu masa depan rendah karbon negara. Dengan menyertai inisiatif global untuk memerangi perubahan iklim, Malaysia telah berjanji untuk mengurangkan intensiti pelepasan gas rumah hijau sebanyak 45 peratus pada tahun 2030 berdasarkan tahap pelepasan 2005.

“Salah satu langkah hijau kami adalah Cabaran Bandar Rendah Karbon 2030, ia adalah untuk menggalakkan majlis perbandaran di Malaysia memulakan inisiatif karbon rendah di bandar mereka, dan Rangka Tindakan Mobiliti Karbon Rendah untuk mempromosikan inisiatif karbon rendah dalam sektor pengangkutan.

“Kami telah melihat kejayaan dalam bidang memudahkan pembiayaan hijau di Malaysia, mempromosikan perolehan hijau dalam sektor awam melalui Skim Pengiktirafan MyHIJAU kami untuk produk dan perkhidmatan hijau, selain sambutan yang menggalakkan daripada majlis perbandaran di Malaysia kepada Program Cabaran Bandar Rendah Karbon 2030 kami.

“Pemeteraian MoU bersama ABB Malaysia menyokong komitmen kami terhadap masa depan negara yang mampan.

“Dengan kolaborasi bersama pemimpin teknologi, kami berharap dapat memperluaskan pelbagai strategi kami untuk meraih potensi penuh kecekapan tenaga sebagai elemen utama dalam rangka kerja dasar tenaga negara,” katanya.

“Sebagai sebuah Kumpulan, ABB Malaysia bersedia untuk bekerjasama dengan pihak-pihak berkepentingan melalui empat bidang perniagaan terkemuka kami iaitu Elektrifikasi, Automasi Proses, Gerakan dan Automasi Diskret & Diskret. Setiap sektor industri adalah berbeza dan portfolio penuh ABB membolehkan kami menawarkan penyelesaian unik yang membolehkan pemain industri tempatan mengoptimumkan proses mereka tanpa menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan kepada alam sekitar,” kata R Narayanan.

“MoU ini adalah asas dalam komitmen kami ke arah memberi tenaga kepada transformasi masyarakat untuk masa depan yang mampan. Kecekapan tenaga telah dianggap sebagai bahan api untuk memerangi perubahan iklim oleh Agensi Tenaga Antarabangsa. Dengan membina ekosistem kerjasama yang melibatkan kerajaan, pelabur, in dustri dan perniagaan, kita boleh mempengaruhi peralihan terbesar untuk mempercepatkan revolusi tenaga bersih Malaysia,” katanya.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button