Agama

Lebih 147,000 jemaah haji tiba di Madinah

SERAMAI 147,094 jemaah haji dari beberapa negara telah tiba di Madinah sehingga Sabtu, Mereka tiba melalui udara dan darat untuk menunaikan haji tahun ini.

Statistik ketibaan dan pelepasan jemaah di Madinah, yang dikeluarkan oleh Kementerian Haji dan Umrah, menunjukkan bahawa 136,007 jemaah telah tiba melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammed Bin Abdulaziz di Madinah sejak menerima penerbangan haji pertama sehingga Sabtu malam.
Pusat imigresen darat itu menerima 11,087 jemaah yang tiba di Madinah melalui laluan sempadan darat, lapor Saudi Gazette.
Statistik juga mendedahkan warganegara jemaah haji yang menetap di Madinah, menunjukkan jemaah haji Indonesia adalah paling ramai iaitu berjumlah 26,304, diikuti oleh India dengan 21,790, Pakistan dengan 9,383, Bangladesh dengan 8,680 dan Iran dengan 6,326 jemaah.
Statistik menunjukkan 49,388 jemaah meninggalkan Madinah sejak beberapa hari lalu dalam perjalanan ke Tapak Suci di Makkah, di mana jumlah jemaah yang tinggal di Madinah sehingga semalam berjumlah 97,690 jemaah dari pelbagai bangsa.
Pihak berkepentingan di Madinah menyediakan semua potensi dan kakitangan lapangan mereka sepanjang masa untuk mengikuti ketibaan jemaah haji melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammed Bin Abdulaziz dan pusat imigresen untuk menerima jemaah dari sempadan darat untuk menunaikan haji tahun ini.
(Visited 30 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button