Pendidikan

6 pelajar UPSI terima anugerah kecemerlangan PKT

PKT Logistics Group Sdn Bhd sentiasa komited untuk menyokong aspirasi Kementerian Pengajian Tinggi seperti yang dinyatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025.

PKT Logistics Group Sdn Bhd baru-baru ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di The Ship Campus, Batu Kawan, Pulau Pinang yang membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama rapat dalam memupuk graduan UPSI supaya bersedia menjadi tenaga kerja selepas tamat pengajian.

Ketua Eksekutif Kumpulan dan Pengarah Urusan Kumpulan Logistik PKT Sdn Bhd., Datuk Seri (Dr.) Michael Tio, berkata PKT Logistics Group ialah syarikat yang bertanggungjawab dari segi sosial yang merangkumi teknologi digital dan media sosial merentasi operasi kami.

Datuk Seri (Dr.) Michael Tio dan Prof Madya Dr Mazura.
Bersama enam pelajar UPSI yang menerima Anugerah Kecemerlangan PKT

“Kami adalah salah satu syarikat logistik yang paling berjaya di Malaysia dari segi media sosial dengan lebih 108,068 peminat Facebook dan halaman Facebook saya sendiri dengan lebih 1 juta pengikut,” katanya.

Katanya, kerjasama PKT dengan UPSI telah bermula sejak Julai 2020 dan sehingga kini, terdapat banyak kisah kejayaan yang telah dicipta oleh kedua-dua pihak.


Beliau berkata antara kejayaan yang direalisasikan adalah memberi Anugerah Kecemerlangan PKT kepada enam pelajar FBK telah dianugerahkan sejumlah RM30,000 untuk pencapaian akademik dan bukan akademik mereka.
Mereka yang menerima anugerah berkenaan adalah Tham Dao Xuan,Shereen Shamala A/P Benjamin Jeyaraja , Glorie Christopher , Sunettra Ganesarethinam, Thivashini A/P Rengan dan Puteri Nur Ezettey Zai.

Selain itu atas inisatif Dr Siti Nor Amalina Ahmad Tajuddin, Penjana KPT-CAP menyediakan dana RM52,700 untuk membiayai 10 pelajar Jabatan Komunikasi dan Media , Fakulti Bahasa dan Komunikasi menjalani latihan kerja berkaitan pakar media sosial selama enam bulan.
Selepas latihan, katanya, pelajar yang mempamerkan persembahan yang cemerlang akan ditawarkan jawatan tetap di The Ship Campus.

Beliau berkata Penjana KPT-PACE diketuai oleh Prof Madya Dr [email protected] Muhammad dan Dr Siti Shuhaida Sukor dari Fakulti Bahasa dan Komunikasi menerima sebanyak RM140,000.00 untuk diberikan kepada 50 pelajar untuk menjalani latihan pensijilan dan sama seperti KPT-CAP, pelajar cemerlang juga akan ditawarkan penempatan kerja tetap di The Ship Campus.
“Kami berhasrat untuk meningkatkan kemahiran pelajar ini dan melengkapkan mereka dengan kemahiran yang relevan dalam industri dan mengukuhkan asas sifat mereka dalam persekitaran kerja baharu,” tambahnya lagi.
Sempena MoU, PKT turut menyokong pelaksanaan program pembangunan keusahawanan yang melibatkan pelajar dan kakitangan UPSI.

 

 

Sementara itu, Naib Canselor , Prof Datuk Dr Md Amin Md taff berkata MoU yang ditandatangani itu menjadi titik permulaan kepada banyak usaha yang bermanfaat yang akan memberi manfaat besar kepada pelajar UPSI dan juga ahli akademik melalui perkongsian ilmu yang berharga daripada PKT.

Datuk Seri (Dr.) Michael Tio dan Prof Madya Dr Mazura bertukar dokumen Mo.

Menurut beliau UPSI berminat untuk memupuk minda keusahawanan di kalangan pelajar dan kakitangan akademik kerana ia akan mewujudkan pemimpin masa depan yang mampu kekal tabah pada masa krisis dan cabaran.
Pelajar UPSI juga, katanya, merupakan antara sepuluh universiti perintis, yang telah diberikan sejumlah modal untuk membantu kumpulan B40 memulakan usaha perniagaan mereka. Program ini ditaja oleh Bank Rakyat untuk UNIpreneur Bank Rakyatnya.

Katanya, UPSI juga amat berminat untuk menjalankan dan mengambil bahagian dalam pemindahan ilmu dan peluang yang dapat membantu memupuk graduan yang boleh bekerja dan sedia bekerja.

“Dalam merealisasikan visi pendidikan standard dunia UPSI dan PKT Logistics Group, perkongsian dan kolaborasi dari kedua-dua pihak ini diharap akan terus menghasilkan pelajar bukan sahaja yang cemerlang dalam pendidikan mereka tetapi juga mampu mencipta peluang pekerjaan melalui alam keusahawanan,” katanya.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button