Jenayah

6 kontraktor didenda palsukan penyata bank untuk dapatkan tender

ENAM kontraktor didenda RM50,000 setiap seorang selepas mereka mengaku bersalah mengemukakan penyata bank syarikat yang dipalsukan untuk mendapatkan tender pembersihan oleh kerajaan pada 2019.

Hakim Harmi Thamri Mohamad turut memerintahkan Zulhilmi Abdul Jabar, 43, Yusrizal Ismail, 43, Hairi Md Ismail, 38, Ranzi Halim, 51, Amir Che Azib, 36, dan Badaruddin Mohamad, 40, masing-masing menjalani hukuman penjara enam bulan jika gagal. Untuk membayar denda.

Kesemua mereka membayar denda. Setiap daripada mereka didakwa secara tidak jujur mengemukakan penyata bank palsu bagi Oktober, November dan Disember 2018 syarikat masing-masing bagi memohon tender penswastaan pengurusan kutipan sisa pepejal dan pembersihan awam di wilayah utara.

Mereka melakukan kesalahan itu di Wisma Idaman, Alam Sekitar Idaman (Kedah dan Perlis), antara 1 Jan dan 22 Jan 2019, dan didakwa mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rehad Abdul Shukur manakala peguam Intan Nursyafina Baharudin mewakili Zulhilmi, Yusrizal dan Amir. Tiga lagi tertuduh diwakili peguam Syed Fakhruzzaman Syed Mansor.


 

(Visited 119 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button