Nasional

585 botol vaksin Pfizer Covid-19 yang rosak dalam perjalanan, dikembalikan kepada pengilang

MALAYSIA telah mengembalikan 585 botol vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 yang rosak kepada pengilangnya, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu berkata, kerosakan berlaku apabila botol tidak disimpan pada suhu yang betul semasa proses penghantaran dari kilang pembuatan di Belgium ke Malaysia.

“Kami mendapati bahawa dalam perjalanan dari Belgium ke Malaysia, suhu penyimpanan meningkat dari -70 ° C ke suhu yang tidak diterima oleh Kementerian Kesihatan,” katanya kepada wartawan setelah mengunjungi pusat pentadbiran vaksin di Klinik Kesihatan Rembau hari ini seperti yang dilaporkan Bernama.

Beliau berkata, jumlah botol yang rosak adalah kecil, sambil menambah bahawa Pfizer akan menggantikan botol yang dihantar kembali kepada mereka.

Sementara itu, Khairy mengatakan individu yang berusia 17 tahun tahun boleh mendaftar untuk vaksinasi Covid-19 melalui aplikasi MySejahtera untuk menerima vaksin tahun depan.


Ketika ditanya apakah sasaran yang untuk memvaksin 500,000 pekerja barisan hadapan dapat dicapai bulan ini, Khairy berkata, sekurang-kurangnya setiap daripada mereka akan menerima dos pertama semasa fasa pertama program imunisasi jika semua vaksin Pfizer BioNTech tiba mengikut jadual asal.

 

(Visited 199 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button