Luar Negara

510 maut akibat gelombang haba di Sepanyol

KEMENTERIAN kesihatan Sepanyol memberitahu bahawa 510 orang maut akibat sebab berkaitan haba pada minggu pertama gelombang haba apabila suhu mencecah 45 darjah Celcius di beberapa bahagian negara itu.

Kematian dilaporkan oleh Institut Kesihatan Carlos III (ISCIII), antara 10 dan 16 Julai, dengan Sabtu yang paling banyak  maut setakat ini dengan 150 mangsa.

Menurut Sistem Pemantauan Kematian Harian (MoMo) ISCIII, bilangan kematian berkaitan haba meningkat mendadak apabila gelombang haba meningkat.

Ia berkata kematian meningkat empat kali ganda daripada 15 kepada 60 orang dalam tempoh empat hari dari 10 hingga 13 Julai.

Angka itu kemudian melonjak lagi kepada 93 pada Khamis lalu dan 123 pada Jumaat, sebelum mencapai kemuncak 150 pada hari Sabtu.


Angka kematian dikhuatiri meningkat lebih tinggi apabila angka baharu diterbitkan pada Ahad.

Cuaca panas terutamanya memberi kesan kepada warga emas, dengan 321 daripada 510 mangsa berumur 85 tahun ke atas, 121 antara 75 dan 84, dan 44 antara 65 dan 74.

Bagaimanapun, kematian turut dilaporkan dalam kalangan penduduk yang lebih muda, termasuk dua pekerja perbandaran di Madrid yang meninggal dunia akibat strok haba.

Ini mendorong dewan bandar raya menggunakan waktu kerja yang lebih fleksibel, supaya pekerja dapat mengelak daripada bekerja di luar rumah pada waktu paling panas pada hari itu.

Antara mangsa yang lebih muda juga ialah seorang bomba dan pengembala, yang maut dalam kebakaran hutan yang melanda Sepanyol serta beberapa kawasan lain di selatan Eropah.

Ini adalah gelombang panas kedua Sepanyol pada musim panas. Yang sebelumnya, dari 11 hingga 17 Jun, menyebabkan 829 kematian, menurut ISCIII. – XINHUA

(Visited 105 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button