Auto TravelBerita AutoEkonomi

Mitsubishi Xpander luas, mewah dan praktikal

BERGAYA, praktikal dan luas, Itu ciri-ciri yang ditawarkan Mitsubishi Xpander baru yang cepat mencuri hati pada peminat kenderaan pelbagai guna (MPV) seluruh Asia Tenggara.

Semasa Mitsubishi Motors masih lagi berkira-kira  untuk melancarkan bintang terbaharunya ini di Malaysia, mari kita lihat apa yang menarik mengenai model baharu ini terutama untuk mereka yang mahukan kenderaan tujuh tempat duduk yang praktikal dan menarik.

Mitsubishi Xpander facelift seen in Malaysia - 7-seater rival to Honda BR-V, Perodua Aruz launching soon? - paultan.org

Model ini  pertama kali dilancarkan pada Ogos 2017 di Indonesia, di mana sebaik sahaja memasuki pasaran MPV tujuh tempat duduk Xpander dengan cepat mengalahkan pesaing lain dan merangkul anugerah penting seperti ‘Cars of 2018’, ‘MPV Terbaik’, ‘Best MPV  Saiz Kecil dan  ‘FORWOT Car of the year ‘.

Selain penghargaan yang diterima, Xpander juga memimpin pasaran Indonesia dengan perolehan kumulatif 74,000 unit pada bulan 2018, sebelum mencapai 100,000 unit yang mengagumkan enam bulan kemudian.


Launching in 2020, the Mitsubishi Xpander is a comfortable, practical 7-seater | Wapcar

Negara kedua yang menerima kenderaan pemenang pelbagai anugerah itu adalah Filipina pada tahun 2018, di mana permintaan hampir serta-merta sebaik dilancarkan.

Beberapa bulan kemudian, Persatuan Automobil Filipina (AAP) melakukan ujian ekonomi bahan bakar di mana enam Xpanders dipandu jarak rata-rata 236.58 km. Hasilnya menunjukkan keunggulan Xpander dari segi kecekapan dan prestasi bahan bakar jika dibandingkan dengan pesaing lain, mencatat 22.94 km/liter yang luar biasa.

Xpander kemudian memenangi ‘Model of the Year’ dan ‘Best Design’ di segmen MPV Filipina setahun selepas itu.

2020 Mitsubishi Xpander Cross - 4501968

Menjelang Julai 2019, penjualan Xpander yang berjaya di Indonesia menjadikan Indonesia Mitsubishi Motors sebagai pasaran terbesar dengan jumlah penjualan 140,191 unit pelbagai model Mitsubishi, peningkatan 35 peratus sejak 2017.

Xpander juga mencatat jumlah penjualan yang mengagumkan di Vietnam, dengan 25,000 unit dihantar menjelang Mei 2020.

Sekarang  MPV tujuh tempat duduk ini akan membuat penampilan pertama di Malaysia pada bulan November 2020, mereka yang telah menunggu sekian lama boleh menarik nafas lega kini dapat membuat tempahan di mana-mana bilik pameran Mitsubishi Motors yang sah.

Ketua pegawai eksekutif Mitsubishi Motors Malaysia, Tomoyuki Shinnishi berkata,  Xpander adalah model penting bagi Mitsubishi Motors Malaysia, dan mereka optimis ia akan menjadi kegemaran dalam kalangan rakyat Malaysia kerana rekaannya lebih dari sekadar estetika.

“Kami memahami bahawa rakyat Malaysia kini mahukan sebuah kereta yang sesuai dengan aspirasi mereka untuk gaya hidup dan kepraktisan yang lebih aktif dan dengan demikian, Xpander disesuaikan untuk memenuhi pilihan tersebut,” katanya

Dia juga menambahkan bahawa Xpander adalah model kompetitif harga dengan spesifikasi yang lebih baik, oleh itu keputusan untuk memasangnya secara lokal.

Enjin

Xpander dikuasakan oleh enjin petrol MIVEC 1.5 liter menggunakan blok aluminium yang menghasilkan 105 PS pada 6,000 rpm dan tork 141 Nm pada 4.000 rpm. Ia juga dilengkapi dengan transmisi automatik empat-kelajuan yang dioptimumkan untuk ekonomi dan ekonomi bahan bakar.

Bahagian luar

Dengan reka bentuk yang menarik dan futuristik, Xpander mengikuti konsep reka bentuk depan ‘Dynamic Shield’ khas Mitsubishi, yang memberikan prestasi tinggi dan rasa perlindungan bagi pemandu dan penumpang.

Kereta ini juga menggunakan struktur badan monokok RISE (Reinforced Impact Safety Evolution) milik Mitsubishi dan menggabungkan penyerapan tenaga yang cekap dengan integriti kabin yang tinggi.

Dari segi penampilan, Xpander menggabungkan lampu depan LED, lampu kedudukan LED blok kristal dan lampu belakang LED yang diterangi L. Ia juga dilengkapi dengan roda aloi dwi-nada 16 inci dengan jarak tanah tinggi 205 mm, jadi pemandu tidak perlu bimbang tentang banjir kilat.

Mitsubishi launches 2020 Xpander facelift | Zigwheels

Dalaman

Falsafah Omotenashi Jepun untuk keselesaan luar biasa jelas terdapat di dalam. Xpander menempatkan ruang kabin yang mengagumkan dengan ruang kepala keseluruhan 1,730 mm, jarak roda 2,775 mm dan panjang keseluruhan 4,475 mm. Plus, lebarnya 1,750 mm bermaksud penumpang mendapat ruang kaki lebih banyak.

Xpander juga merupakan satu-satunya kereta di kelasnya yang mempunyai tempat duduk baris kedua dan ketiga lipat rata, yang menyediakan ruang bagasi penuh dan but yang serupa dengan kereta. Dengan cara ini, memuatkan item yang lebih besar dan lebih lama dipermudah.

Kelengkapan lain termasuk penyimpanan pelbagai guna di bawah tempat duduk, kotak lantai kargo dengan penutup, poket sisi ketiga dan pemegang cawan, kotak konsol tengah dengan penutup gelongsor, ruang penyimpanan berganda dan kotak sarung tangan dengan petak berganda untuk menyimpan banyak barang.

Untuk pengedaran udara yang lebih baik, Xpander dilengkapi dengan empat lubang udara yang dipasang di atas bumbung, menjanjikan kesan penyejukan lebih cepat pada hari-hari panas.

Dari segi hiburan, Xpander dilengkapi dengan sistem audio 228.6 mm dengan Apple Carplay dan Android Auto Ready.

Keselamatan

Beberapa ciri keselamatan termasuk beg udara SRS berganda, tali pinggang keledar tiga titik di semua tempat duduk, sistem brek anti-kunci (ABS), pengedar daya brek elektronik (EBD), Kawalan Kestabilan Aktif (ASC), Sistem Bantuan Brake (BA) , Hill Start Assist (HSA), Rest Reminder dan Brake Override System (BOS).

Akhir sekali, Xpander juga dilengkapi dengan kluster meter kontras tinggi 106.68 mm yang memaparkan maklumat penting seperti tolok suhu penyejuk enjin, paparan amaran untuk kawalan pelayaran dan bateri kunci kereta rendah. – SM

(Visited 1,349 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button