Luar Negara

Belgium laksana lockdown

Perdana Menteri Belgium, salah sebuah negara yang memiliki kadar jangkitan Covid-19 tertinggi di dunia, mengumumkan perintah berkurung sebagai “peluang terakhir” untuk menjaga sistem kesihatan negara berkenaan daripada runtuh.

Pengumuman itu dibuat sehari setelah jumlah kes meningkat mendadak di seluruh Eropah mendorong Perancis dan Jerman melaksanakan tindakan yang lebih ketat.

Belgium, dengan 11 juta penduduk, memiliki rata-rata 15,000 kes setiap hari, dan hospital tidak mampu menampung pesakit yang begitu ramai setiap minggu. Para doktor memberi amaran langkah drastik perlu diambil bagi mengelakkan lebih banyak pesakit perlu ditempat di hospital.

Kerajaan bertindak menutup bar dan restoran dan mengadakan perintah berkurung setiap malam. Tetapi sekatannya berbeza di antara tiga wilayah negara itu yang mempunyai kuasa otonomi menyebabkan ia tidak berjalan dengan lancar.

Perdana menteri, Alexander de Croo, mengatakan penutupan Belgium akan bermula pada hari Ahad dan berlangsung hingga pertengahan Disember.


Semua perniagaan yang tidak penting, termasuk pendandan rambut dan salon kecantikan, akan ditutup, tetapi kedai akan dibenarkan untuk menawarkan pengambilan di tepi jalan.

Hubungan sosial di luar rumah tangga mesti terhad kepada satu orang – dengan pengecualian bagi mereka yang tinggal bersendirian.

Sekolah akan ditutup sehingga 15 November, dan melancong ke luar negara tidak digalakkan walaupun tidak dilarang.

“Pada masa ini, kami hanya mempunyai satu pilihan, untuk membatasi hubungan fizikal kami sebanyak mungkin,” kata Mr de Croo.

Langkah-langkah itu adalah yang paling ketat sejak gelombang pertama wabak melanda negara ini pada musim bunga.

Pada bulan-bulan awal, Belgium juga mencatatkan salah satu kadar jangkitan tertinggi di dunia, dan juga salah satu kadar kematian tertinggi, sebahagian besarnya kerana beribu-ribu penduduk rumah penjagaan tidak mendapat rawatan di hospital.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button