Nasional

4 penyelam warga asing hilang di pantai Johor

KUALA LUMPUR: Empat penyelam Eropah hilang di luar pantai Johor dan pihak berkuasa telah melancarkan pencarian, kata pengawal pantai itu.

Dua lelaki warga Britain berusia 14 dan 46 tahun, seorang wanita Perancis berusia 18 tahun dan seorang wanita Norway berusia 35 tahun hilang selepas menyelam berhampiran sebuah pulau kecil, kata mereka.

Penggeledahan melibatkan kapal daripada pengawal pantai, polis dan jabatan perikanan telah dilancarkan pada 2.45 petang, kata pegawai kanan pengawal pantai Nurul Hizam Zakaria dalam satu kenyataan.

Pulau tempat mereka hilang iaitu Pulau Tokong Sanggol terletak kira-kira 15km dari pantai Johor.

Kawasan ini popular dengan pelawat asing dan domestik, dengan pusat peranginan terletak di sepanjang pantai dan di pulau-pulau berdekatan.

Kemalangan menyelam, walaupun jarang berlaku, kadangkala berlaku di Malaysia.

Pada 2013, seorang pelancong Britain maut apabila dia dilanggar kipas bot yang lalu-lalang ketika menyelam dari pulau peranginan di Laut China Selatan.

Pantai berpasir putih dan hutan hujan yang subur di Malaysia telah lama menjadikannya tarikan utama, tetapi industri pelancongan terjejas teruk oleh sekatan perjalanan semasa pandemik Covid-19.

Sempadan negara dibuka semula kepada pelancong asing minggu lalu selepas penutupan selama dua tahun.

 

(Visited 204 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button