Nasional

300,000 dos vaksin Covid-19 Sinovac sampai

PHARMANIAGA Berhad telah menerima vaksin pertama Sinovac Covid-19, yang sedang menunggu proses pengesahan untuk pengeluaran besar-besaran, seperti yang disyaratkan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

Vaksin setara dengan 300,000 dos yang dihasilkan oleh syarikat biofarmaseutikal China, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pagi ini.

Ini akan dibotolkan  oleh Pharmaniaga di kilang berteknologi tinggi untuk Program Imunisasi Nasional, kata pengarah urusan kumpulannya,  Zulkarnain Md Eusope.

“Hingga kini, Pharmaniaga telah mengajukan dua permohonan ke NPRA. Ini terdiri daripada pendaftaran produk untuk botol siap untuk ditadbir dan untuk pengisian dan penamat (F & F) di kilang yang diperakui EU,” ,” katanya dalam satu kenyataan.

Zulkarnain berkata, pemantauan kajian pembuatan dan kestabilan yang disahkan proses sangat penting untuk melengkapkan aplikasi Pharmaniaga, dan juga untuk jaminan kualiti.


Dia memberi jaminan bahawa vaksin akan diisi dan selesai sepenuhnya sesuai dengan Good Manufacturing Practice (GMP).

Dia juga mengatakan pengesahan produk akan bermula pada hari Isnin dan dijangka selesai dalam 12 hari.

“NPRA akan melakukan pemeriksaan untuk memverifikasi kepatuhan GMP kilang kami untuk memastikan vaksin yang dihasilkan berkualiti yang diperlukan untuk penggunaannya,” katanya. – SM

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button