Luar Negara

23 orang meninggal dunia di Norway selepas disuntik vaksin Pfizer COVID-19

Dua puluh tiga orang mati di Norway dalam beberapa hari setelah menerima dos pertama vaksin Pfizer COVID-19, dengan 13 daripada kematian tersebut – semua pesakit di rumah jaga – nampaknya berkaitan dengan kesan sampingan tembakan, kata pegawai kesihatan.

Reaksi biasa terhadap vaksin, termasuk demam dan loya, “mungkin punca kematian beberapa pesakit lemah,” kata Sigurd Hortemo, ketua doktor di Badan Perubatan Norway, dalam sebuah pernyataan lapor New York Post.

Kesemua 13 adalah pesakit di rumah jagaan dan berumur sekurang-kurangnya 80 tahun. Walaupun pegawai tidak menyatakan keprihatinan serius, mereka menyesuaikan panduan mereka tentang siapa yang harus menerima vaksin.

Berita itu muncul lebih dari seminggu setelah para pegawai melaporkan kematian dua orang penghuni rumah sakit setelah mereka menerima suntikan Pfizer.

Lebih daripada 30,000 orang di Norway telah menerima suntikan pertama vaksin Pfizer atau Moderna coronavirus di negara Skandinavia sejak akhir bulan lalu, menurut angka rasmi.

“Kami tidak bimbang dengan ini,” kata Steinar Madsen, pengarah perubatan dengan agensi itu, kepada penyiar Norway NRK. “Sangat jelas bahawa vaksin ini mempunyai risiko yang sangat kecil, dengan pengecualian kecil untuk pesakit yang lemah.”

“Doktor sekarang harus mempertimbangkan dengan teliti siapa yang harus divaksin,” tambahnya. “Mereka yang sangat lemah dan di akhir hayat dapat divaksinasi setelah penilaian individu.”

Agensi itu melaporkan pada hari Khamis bahawa seramai 29 orang telah mengalami kesan sampingan, termasuk 13 orang yang meninggal dunia.

Dua puluh satu wanita dan lapan lelaki mengalami kesan sampingan, kata pegawai.

Selain mereka yang meninggal, sembilan mempunyai kesan sampingan yang serius – termasuk reaksi alergi, ketidakselesaan yang kuat dan demam yang teruk – sementara tujuh mempunyai yang kurang serius, termasuk sakit teruk di tempat suntikan.

Secara keseluruhan, lebih daripada 57,000 kes dan 500 kematian yang berkaitan dengan coronavirus telah dilaporkan di Norway, menurut Johns Hopkins University.

Pegawai kesihatan menyatakan bahawa sekitar 400 orang mati setiap minggu di populasi rumah sakit.

Seorang wakil Pfizer mengatakan bahawa gergasi farmasi “menyedari kematian yang dilaporkan” berikutan pemberian vaksin di Norway dan bekerjasama dengan Badan Perubatan Norway “untuk mengumpulkan semua maklumat yang berkaitan.”

“Pihak berkuasa Norway memberi keutamaan imunisasi penduduk di rumah jagaan, yang kebanyakannya sangat tua dengan keadaan perubatan yang terhad dan ada yang sakit parah,” kata seorang jurucakap dalam satu kenyataan.

(Visited 4,009 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button