Nasional

23 maut dalam pertempuran di Iraq

Pertempuran antara tentera Iraq pada Selasa dengan tembakan roket bergema dari Zon Hijau Baghdad di mana 23 penyokong pemimpin kuat Syiah Moqtada Sadr telah ditembak mati, kata pegawai perubatan.

Ketegangan meningkat di Iraq di tengah-tengah krisis politik yang menyebabkan negara itu tanpa kerajaan, perdana menteri atau presiden baharu selama berbulan-bulan, dan memuncak secara mendadak selepas penyokong Sadr pada petang Isnin menyerbu istana kerajaan berikutan pengumuman pemimpin mereka bahawa beliau akan berhenti daripada politik.

Keganasan itu mencetuskan penyokong Sadr terhadap puak Syiah saingan yang disokong oleh negara jiran Iran.

Semalaman, tembakan menyasarkan Zon Hijau dengan keselamatan tinggi yang menempatkan bangunan kerajaan dan misi diplomatik, kata sumber keselamatan, di tengah-tengah protes kemarahan selepas pengumuman mengejut Sadr.

Sekurang-kurangnya tujuh peluru jatuh di Zon Hijau dengan keselamatan tinggi, kata sumber keselamatan itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, tetapi tidak jelas siapa yang bertanggungjawab.


Sumber keselamatan berkata penyokong Sadr melepaskan tembakan ke arah Zon Hijau dari luar, sambil menambah pasukan keselamatan di dalam “tidak bertindak balas”.

Selepas reda dalam keganasan, pertempuran baru antara penyokong Sadr dan tentera dan orang-orang Hashed al-Shaabi, bekas paramilitari yang disokong Tehran yang diintegrasikan ke dalam pasukan Iraq, meletus semula pada pagi Selasa.

Bunyi bunyi tembakan automatik dan letupan bom tangan yang lebih kuat boleh didengari dari Zon Hijau, lapor wartawan AFP.

Misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Iraq memberi amaran tentang “peningkatan yang sangat berbahaya” dan menyeru semua pihak untuk “menahan diri daripada tindakan yang boleh membawa kepada rantaian peristiwa yang tidak dapat dihalang”.

“Kelangsungan hidup negeri menjadi taruhan,” ia memberi amaran.

Tetapi di tengah-tengah perintah berkurung di seluruh negara yang dikenakan tentera yang berterusan pada hari Selasa, Baghdad sebaliknya sunyi, dengan kedai-kedai ditutup dan beberapa kereta keluar di jalanan.

Pada pagi Selasa, pegawai perubatan mengemas kini jumlah penyokong Sadr yang terbunuh kepada 23 orang, dengan kira-kira 380 yang lain cedera – ada yang cedera akibat terkena peluru dan yang lain tersedut gas pemedih mata.

Saksi berkata sebelum ini bahawa penyokong setia Sadr dan penyokong blok Syiah saingan, Rangka Kerja Penyelarasan pro-Iran, telah berbalas tembakan.

Rangka Kerja itu mengecam “serangan ke atas institusi negara”, menggesa golongan Sadris untuk terlibat dalam “dialog”.

Perdana Menteri sementara Mustafa al-Kadhemi berkata “pasukan keselamatan atau tentera, atau lelaki bersenjata” dilarang melepaskan tembakan ke atas penunjuk perasaan.

Amerika Syarikat juga menggesa supaya tenang di tengah-tengah laporan yang “mengganggu”, manakala Perancis menyeru “pihak-pihak untuk menjalankan sekatan sepenuhnya”.

Sejurus selepas dia membuat pengumuman, pengikut Sadr menyerbu Istana Republikan di Baghdad – tempat mesyuarat kabinet biasanya diadakan – dan pada mulanya disambut termasuk dengan menyejukkan badan di kolam renang di taman.

Sadr – seorang pendakwah berjanggut kelabu dengan berjuta-juta pengikut setia, yang pernah mengetuai militia menentang tentera kerajaan Amerika dan Iraq – mengumumkan sebelum ini di Twitter dia akan berundur daripada politik.

“Saya telah memutuskan untuk tidak mencampuri urusan politik. Oleh itu, saya mengumumkan persaraan muktamad saya sekarang,” kata Sadr, pemain lama dalam kancah politik negara yang dilanda perang, walaupun dia sendiri tidak pernah secara langsung dalam kerajaan.

Kenyataan terbaharu beliau dibuat dua hari selepas beliau berkata “semua pihak” termasuk partinya sendiri harus melepaskan jawatan kerajaan bagi membantu menyelesaikan krisis politik.

Bloknya muncul daripada pilihan raya tahun lalu sebagai yang terbesar dalam badan perundangan, dengan 73 kerusi, tetapi kurang majoriti.

Pada bulan Jun, penggubal undang-undangnya meletak jawatan dalam usaha untuk memecahkan kesesakan, yang membawa kepada Rangka Kerja Penyelarasan menjadi blok terbesar.

Hamzeh Hadad, dari European Council on Foreign Relations, berkata “tidak jelas” apakah strategi Sadr.

“Walau apa pun maksudnya, dalam fesyen Sadrist tipikal, sentiasa ada kemunduran yang dijangkakan,” kata Hadad.

“Pemikiran kedua dan lebih menakutkan mengenai perkara ini ialah dia memberi pengikutnya lampu hijau untuk melakukan apa sahaja yang mereka suka.”

Iraq telah terperangkap dalam kebuntuan politik sejak pilihan raya perundangan pada Oktober tahun lalu kerana perselisihan faham antara puak Syiah untuk membentuk gabungan.

Penyokong Sadr telah berminggu-minggu mengadakan duduk di luar parlimen Iraq, selepas menyerbu kawasan pedalaman badan perundangan pada 30 Julai untuk mendesak tuntutan mereka.

Rangka Kerja Penyelarasan mahu ketua kerajaan baharu dilantik sebelum sebarang pemilihan baharu diadakan.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button