Auto TravelBerita Auto

20,000 Proton X50s ditempah dalam dua minggu

SEKIRANYA anda bertanya kepada Proton bagaimana sambutan terhadap modal baharu X50, jawapannya ialah ia cukup hebat.

Pengeluar kenderaan nasional itu sudah mendaftarkan 20,000 tempahan hanya dalam dua minggu selepas pelancaran SUV kompak dari kilang pada 15 September.

Sambutan orang ramai telah melebihi jangkaan Proton.

“Proton ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pelanggannya atas minat luar biasa yang ditunjukkan dalam Proton X50. Kami berusaha untuk memastikan pemenuhan selama tiga bulan terakhir tahun 2020, sambil terus menekankan kualiti produk,” kata CEO Proton Edar, Roslan Abdullah.

Secara keseluruhan, momentum penjualan positif Proton berterusan dari Ogos hingga September ekoran mencatat pertumbuhan positif tahun ke tahun berturut-turut.


Dengan 11,935 unit terjual, yang kedua tertinggi untuk tahun 2020, penjualan untuk bulan September meningkat 4.9% pada bulan Ogos dan 33.6% berbanding bulan yang sama pada tahun 2019.

Jumlah penjualan tahun ini berjumlah 73,607 unit, 4,3% lebih berbanding tempoh sama tahun lalu dan setara dengan anggaran 21.6% bahagian pasaran, menjadikan syarikat di tangga kedua dari segi jualan automotif Malaysia.

Sama seperti Ogos, tiga model Proton terus menerajui penjualan di kelas masing-masing. X70 terus menguasai pasaran SUV secara keseluruhan dan mencatat penjualan kedua terbaik pada tahun 2020 dengan 2,849 unit terjual.

Persona dan Exora juga kekal sebagai model terlaris di kelas mereka dengan kedua-dua model kini dijangka akan menerajui penjualan kumulatif hingga akhir tahun.

“Dengan Total-Industry-Volume (TIV) melebihi 50,000 unit untuk bulan ketiga berturut-turut, pasaran automotif Malaysia telah mencapai tahap kestabilan pasca PKP. Di Proton, kami berasa lega dan yakin kerana hasil kami menunjukkan konsistensi, kerana kami telah mengalahkan jumlah jualan bulanan kami dari tahun sebelumnya. Ini adalah petunjuk yang jelas untuk mengembalikan jumlah jualan yang berterusan,” kata Roslan. – SM

(Visited 128 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button