Kesihatan

191 wanita hamil meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19 tahun lepas

KUALA LUMPUR: Seramai 191 wanita hamil meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19 tahun lepas (2021) sejak wabak itu bermula di negara ini pada 2020.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, dalam satu kenyataan, berkata kematian memuncak antara Julai dan September tahun lepas.

Beliau berkata terdapat 31 kematian pada Julai; 77 pada Ogos dan 44 pada September.

Ia menurun pada Oktober apabila terdapat 12 kematian dan tiga pada November dan tiada pada Disember, tambahnya.

Ini berbanding kematian yang dilaporkan pada Januari (1), Februari (1), April (1), Mei (2) dan 19 pada bulan Jun.


“Data analisis kematian kami menunjukkan bahawa 79 peratus daripada si mati tidak menerima vaksinasi Covid-19 manakala 83 peratus mempunyai komorbiditi.

“Selain itu, isu berat badan berlebihan atau obesiti merupakan faktor risiko yang kerap dilaporkan.

“Satu faktor yang menyumbang kepada pengurangan kematian wanita hamil akibat komplikasi Covid-19 ialah liputan vaksinasi yang tinggi iaitu 94.7 peratus dalam kalangan orang dewasa berumur 18 tahun ke atas yang dicapai pada Oktober tahun lalu.

“Data kempen Ibunisasi (vaksinasi wanita hamil), sehingga Oktober tahun lalu, menunjukkan 94 peratus daripada mereka telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin selepas mendaftar di MySejahtera. Daripada jumlah itu, 91 peratus telah menerima dua dos vaksin. Vaksin,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata sehingga 15 Feb tahun ini, tiada laporan kematian wanita hamil akibat komplikasi Covid-19.

Beliau juga berkata dari Mac 2020 hingga Januari tahun ini, sebanyak 18,277 kes Covid-19 membabitkan wanita hamil telah didaftarkan.

“Ia berjumlah 0.64 peratus daripada keseluruhan kes Covid-19 yang dilaporkan dalam tempoh yang sama.

“Pada 2021, jangkitan dalam kalangan wanita hamil meningkat dari Julai hingga September sebelum ia mengalami trend menurun pada Oktober dan sehingga Januari tahun ini,” katanya.

Dr Noor Hisham menasihatkan wanita hamil untuk mengambil langkah pencegahan Covid-19 yang diperlukan untuk mengelakkan jangkitan yang berpotensi kerana mereka berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk.

“Kami menasihatkan semua wanita dan wanita hamil untuk mendapatkan vaksin Covid-19 termasuk suntikan penggalak kerana ia telah terbukti mengurangkan komplikasi risiko apabila dijangkiti virus itu.

“Wanita hamil yang masih belum menerima suntikan penggalak boleh menghubungi klinik kesihatan terdekat atau klinik swasta terpilih untuk mendapatkan temu janji mereka.

“Sebaik-baiknya mereka tinggal di rumah dan ahli keluarga diingatkan supaya tidak menjadi punca jangkitan dengan mematuhi prosedur operasi standard apabila keluar rumah,” katanya.

 

(Visited 41 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button