Nasional

180 prasekolah Kemas, taska ditutup di seluruh negara akibat HFMD

WABAK penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) menyebabkan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) terpaksa menutup 180 sekolah prasekolah (tabika) dan taska (taska) kanak-kanak di seluruh negara.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata sehingga semalam, 105 tabika dan 75 taska telah diarah ditutup selepas wabak itu dikesan di premis masing-masing.

“Setakat ini, hanya tabika dan taska di kedua-dua Negeri Sembilan dan Melaka mencatatkan sifar kes manakala prasekolah dan taska di negeri lain melaporkan kes HFMD. Premis terjejas akan ditutup selama kira-kira 10 hari sehingga selamat dibuka semula untuk pembelajaran dan aktiviti lain.

“Setiap kali kakitangan Kemas mengenal pasti kes pertama (di premis) mereka akan segera melaporkan kepada jabatan kesihatan untuk nasihat lanjut. Prasekolah dan taska akan ditutup bergantung kepada keseriusan kes dan akan dilakukan atas nasihat pihak berkuasa kesihatan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Aidilfitri bersama kakitangan Kemas Pahang di sini hari ini.

Mahdzir berkata keputusan muktamad untuk menutup prasekolah dan taska Kemas, yang terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Pembangunan Luar Bandar, akan diputuskan oleh jabatan kesihatan.


“Kakitangan Kemas diwajibkan mengikut prosedur operasi standard (SOP) dan mengambil langkah pencegahan awal termasuk memantau tahap kesihatan kanak-kanak. Apabila berlaku wabak, Kemas akan memaklumkan jabatan kesihatan dan tidak menunggu sehingga kes menjadi teruk (lebih ramai kanak-kanak terjejas).

“Setiap kali selepas tamat pelajaran harian, guru akan memeriksa sama ada kanak-kanak menunjukkan sebarang simptom HFMD dan jika ada kes, ibu bapa dinasihatkan membawa anak berjumpa doktor,” katanya sambil menambah kesemua 12,043 Tabika guru dan 1,837 guru Taska di seluruh negara telah dinasihatkan mengenai SOP HFMD.

Beliau berkata pelajar, di mana Tabika ditutup kerana HFMD, perlu mengikuti pengajaran dan pembelajaran (PdPR) di rumah melalui platform dalam talian.

Mahdzir mengingatkan ibu bapa yang mempunyai anak kecil supaya mengelak menghantar anak yang menunjukkan gejala atau tanda jangkitan ke prasekolah dan taska.

(Visited 203 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button