Ekonomi

15 firma Sapura pohon bubar syarikat Sapura Projects

PETALING JAYA: Menjelang pendengaran petisyen penggulungan yang difailkan terhadapnya oleh pemiutang bukan berkaitan, Sapura Projects Services Sdn Bhd telah dikenakan notis pembubaran oleh syarikat induknya Sapura Energy Bhd dan 14 syarikat saudara untuk hutang berjumlah RM308 juta.

Untuk mengelakkan Jabatan Insolvensi daripada menjadi penerima jika ia kehilangan petisyen penggulungan oleh DTEC Engineering Sdn Bhd, firma itu telah memfailkan saman meminta Mahkamah Tinggi melantik pelikuidasi pilihan mereka untuk menguruskan syarikat.

Saman itu difailkan pada 21 April, empat hari sebelum pendengaran petisyen penggulungan oleh DTEC Engineering yang berhutang RM13 juta Projek Sapura.

Menurut peguam, difahamkan langkah 15 firma itu bagi mengelak Projek Sapura daripada digulung kerana banyak kontraknya masih diteruskan.

Saman menyatakan bahawa Sapura Projects berhutang dengan DTEC dan firma saudaranya sejumlah RM308 juta.


Dalam afidavit itu, firma itu memohon perintah mahkamah untuk melantik Lim San Peen sebagai pelikuidasi swasta untuk menguruskan hal ehwal Projek Sapura jika ia digulung.

Sekiranya gagal dan DTEC berjaya, ia akan menyebabkan Jabatan Insolvensi menjadi penerima, firma mahu mahkamah mengarahkan penerima ini memanggil semua pemiutang yang mengundi mengenai pelantikan penyelesai swasta yang dicadangkan dalam tempoh 21 tahun hari.

Ia berkata pelantikan Lim adalah demi kepentingan buat semua pemiutang berdasarkan pengalamannya dalam insolvensi korporat kerana beliau akan mentadbir dengan cekap mengenai hal ehwal Projek Sapura.

Dalam petisyennya yang difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 28 Jan, DTEC berkata Sapura Projects berhutang kepada firma itu RM19 juta tetapi selepas rundingan kedua-duanya bersetuju untuk penyelesaian penuh RM15 juta pada Disember 2020, dengan ansuran RM1 juta dibayar setiap bulan.

“Bagaimanapun, ia hanya membuat dua pembayaran dan masih berhutang RM13 juta kepada kami sehingga kini. Semua peringatan dan permintaan untuk pembayaran telah diabaikan,” katanya.

DTEC berkata Projek Sapura dianggap tidak mampu membayar hutangnya dan syarikat itu harus digulung dan penerima rasmi perlu dilantik.

Peguam DTEC Mohd Suffian Shamsudin mengesahkan petisyen serta saman dan berkata syarikat itu akan menentang permohonan oleh 15 firma berkaitan Sapura.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button