Nasional

1.9 juta kenderaan dijangka pulang semasa musim perayaan Hari Raya Aidiladha

MULAI esok, kira-kira 1.9 juta kenderaan dijangka melalui Lebuhraya Utara-Selatan sepanjang tempoh Hari Raya Aidiladha sehingga 12 Julai ini.

Ketua Pegawai Operasi Plus Malaysia Bhd Datuk Zakaria Ahmad Zabidi berkata peningkatan jumlah kenderaan itu dijangka menyebabkan kesesakan dan memanjangkan masa perjalanan pengguna jalan raya.

Beliau menasihatkan pengguna lebuh raya supaya mematuhi Nasihat Masa Perjalanan (TTA) yang dikeluarkan Plus untuk merancang perjalanan dan membuat persiapan sebelum turun ke jalan raya.

“TTA direka bentuk berdasarkan data trafik sejarah untuk membimbing dan membolehkan pengguna lebuh raya mengalami perjalanan yang boleh diurus semasa tempoh perayaan ini.

“Tujuannya adalah untuk mengagihkan trafik dan memintas penumpuan lalu lintas apabila kenderaan memasuki lebuh raya pada masa yang sama di laluan lebuh raya utama, plaza tol dan kawasan rehat, sekali gus mengurangkan kesesakan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zakaria menasihatkan pengguna lebuh raya dari Lembah Klang yang menghala ke destinasi seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Johor antara 7 Julai dan 10 Julai untuk memasuki lebuh raya sebelum jam 10 pagi.

Sementara itu, pengguna lebuh raya yang menuju ke destinasi yang lebih dekat atau ke negeri lain dinasihatkan memasuki lebuh raya selepas jam 1 tengah hari.

Bagi pengguna lebuh raya yang pulang ke Lembah Klang dari negeri utara dan Johor antara 10 Julai dan 12 Julai, Zakaria menasihatkan mereka untuk memasuki lebuh raya itu sebelum jam 9 pagi.

“Berdasarkan kajian kami mengenai perjalanan pulang ke Lembah Klang, pengguna lebuh raya boleh menjangkakan lanjutan sehingga dua kali ganda lebih lama daripada purata masa perjalanan di lebuh raya jika mereka memilih untuk tidak mematuhi jadual TTA,” katanya.

Umat Islam di negara ini akan menyambut Hari Raya Aidiladha pada hari Ahad.

 

(Visited 210 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button